BRIOSZKI

Składniki przepisu

 50 dag mąki

20 g świeżych drożdży

75 ml ciepłego mleka

6 jajek + jedno rozkłócone żółtko

łyżeczka soli

2 łyżeczki cukru

1/4 kg wiejskiego masła

Wydrukuj przepis >>



 Brioszki - lekkie francuskie pieczywo drożdżowe, bogate w dodatek masła i jaj, o bardzo cieniutkiej skórce i niewyobrażalnie miękkim miąższu. Można podawać na słodko, z dodatkiem konfitur lub dodatek do zimnej kuchni: galantyn,pasztetów,mięs

Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy wgłębienie i wkruszamy do niego drożdże i zalwamy letnim mlekiem.

Oprószamy mąką i dodajemy jajka, sól i cukier

Składniki mieszamy ruchami od środka do zewnątrz, zbierając mąkę z brzegów. Po dokładnym wymieszaniu wyrabiamy ciasto energicznie i uderzamy nim o stolnicę. Z góry rzucamy na stolnicę aby wtłoczyć tym sposobem jak najwięcej powietrza.

Dodajemy miękkie masło

i wyrabiamy aż będzie pulchne i elastyczne

Ciasto wyrobine

władamy na 2 godz. do lodówki. po tym czasie wyrabiamy jeszcze raz lekko i wkładamy do lodówki na całą noc do wyrośnięcia.

Na drugi dzień wyrabiamy raz jeszcze ciasto i dzielimy na kawałki, formujemy bioszki i wkładamy do foremek.

Foremki ustawiamy na blasze i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 220 stopni ok. 12-15 min na łotobrązowy kolor

Po upieczeniu studzimy

Niebo w gębie 

 

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1