Ciasto z dżemem z juszki

Składniki przepisu

1/2 kg mąki krupczatki 

3 łyżeczki proszku do pieczenia

cukier waniliowy

4 jajka

15 dag margaryny ew. 2 łyżki śmietany

1/2 szklanki cukru pudru

1 szklanka cukru ( kryształu )

 

 

Wydrukuj przepis >>



 To ciasto na bazie kruchego zostało wymyślone przez Beatkę. Ponieważ w Bieszczadach nic nie może się marnować zrobiliśmy dżem z suszonych owoców po kompocie wigilijnym.

Smak i aromat obłędny i stąd pomysł na ciasto. Użyta została mąka krupczatka żeby ciasto było bardziej kruche.

Mąkę, cukry, proszek do pieczenia siekamy nożem razem z tłuszczem

dodaółtka i ew. śmietany gdyby było za ciężko zarobić ciasto.

Wyrobine ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część wałkujemy 

i wykładamy na blaszkę do pieczenia, nakłuwamy i posypujemy pokruszonymi ciastkami lub bułką tartą

Na to wykładamy konfiturę z juszki.

Ubijamy białka z odrobiną soli, 1 szklanką cukru i jedną łyżką octu. Wykładamy na konfiturę

Resztę ciasta ścieramy na białko żeby powstała kruszonka.

Pieczemy ok. 40-50 minut w temperaturze 180 stopni.

KONFITURA DO CIASTA:

garść posiekanych orzechów

dżem z juszki

Gdyby była za rzadka dodajemy troszeczkę kaszy manny

Smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1