Faworki ( chruściki )

Składniki przepisu

400 g mąki

6 żółtek

7 łyżek gęstej śmietany

2 łyżeczki proszku do pieczenia / opcjonalnie /

3 łyżki spirytusu 95 %

2 szczypty soli

olej do głębokiego smażenia

cukier puder do posypania

Wydrukuj przepis >>



Faworki jedno ze słodkości bardzo popularnych w PRL, kiedy nie było słodyczy. Teraz bardzo rzadko przygotowywane. W marketach mamy całą gamę chemicznych gotowców więc faworki poszły trochę w zapomnienie. Ale robiąc je z dziećmi to jest doskonała zabawa.

Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy śmietanę. Mieszamy wszystko razem, robimy dołek i dolewamy żółtka, proszek do pieczenia i spirytus. Oczywiście jak jest. Mieszamy wszystko razem i zagniatamy ciasto na gładką masę. Musi mieć konsystencję jak na kopytka.

Cisto kroimy na trzy części i każdą wałkujemy z osobna.

Wałkujemy dosyć cienko, do grubości ok, 2-3 mm.

Następnie nożem albo radełkiem wycinamy prostokąty, ( paski ) ok. 3 cm na 15 cm. Miara nie jest dokładna, a kiedy pomagają dzieci miara może się zwiększyć lub zmniejszyć.

Wewnątrz paska nacinamy otwór

Pełnia skupienia,

Każdy pasek przewijamy na drugą stronę

I tak robimy aż wszystkie będą gotowe

Do szerokiego rondla, garnka lub frytkownicy wlewamy olej i rozgrzewamy.

Na rozgrzany olej wrzucamy partiami ciasto i smażymy na złoty kolor

Obracamy na drugą stronę i dosmażamy.

Łyżką cedzakową przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym do osączenia z tłuszczu.

Przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem każdą warstwę.

Podajemy tak jak na zdjęciu, lub z konfiturą, polane czekoladą. Kreatywność nie ma granic jeżeli to jest dla dzieci.

A czy smakuje? Hm...

 

Zapraszam i smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1