Składniki przepisu
400 g mąki
6 żółtek
7 łyżek gęstej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia / opcjonalnie /
3 łyżki spirytusu 95 %
2 szczypty soli
olej do głębokiego smażenia
cukier puder do posypania
Wydrukuj przepis >>Faworki jedno ze słodkości bardzo popularnych w PRL, kiedy nie było słodyczy. Teraz bardzo rzadko przygotowywane. W marketach mamy całą gamę chemicznych gotowców więc faworki poszły trochę w zapomnienie. Ale robiąc je z dziećmi to jest doskonała zabawa.
Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy śmietanę. Mieszamy wszystko razem, robimy dołek i dolewamy żółtka, proszek do pieczenia i spirytus. Oczywiście jak jest. Mieszamy wszystko razem i zagniatamy ciasto na gładką masę. Musi mieć konsystencję jak na kopytka.
Cisto kroimy na trzy części i każdą wałkujemy z osobna.
Wałkujemy dosyć cienko, do grubości ok, 2-3 mm.
Następnie nożem albo radełkiem wycinamy prostokąty, ( paski ) ok. 3 cm na 15 cm. Miara nie jest dokładna, a kiedy pomagają dzieci miara może się zwiększyć lub zmniejszyć.
Wewnątrz paska nacinamy otwór
Pełnia skupienia,
Każdy pasek przewijamy na drugą stronę
I tak robimy aż wszystkie będą gotowe
Do szerokiego rondla, garnka lub frytkownicy wlewamy olej i rozgrzewamy.
Na rozgrzany olej wrzucamy partiami ciasto i smażymy na złoty kolor
Obracamy na drugą stronę i dosmażamy.
Łyżką cedzakową przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym do osączenia z tłuszczu.
Przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem każdą warstwę.
Podajemy tak jak na zdjęciu, lub z konfiturą, polane czekoladą. Kreatywność nie ma granic jeżeli to jest dla dzieci.
A czy smakuje? Hm...
Zapraszam i smacznego
Wydrukuj przepis >>
Komentarze
Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.