Jabłecznikowa fantazja Beatki

Składniki przepisu

 30-40 dag mąki,

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,

10 dag cukru pudru,

20 dag margaryny, cukier waniliowy,

5 żółtek- ciasto kruche

jabłka ze starego sadu

Wydrukuj przepis >>



To już ostatnie jabłka ze starego sadu. Nawet nie znam odmiany. Bardzo stara jabłoń pamiętająca jeszcze lata świetości tego sadu. I tak naprawdę to ciasto ma niepowtarzalny smak tylko z tymi jabłkami. Żadne kupne odmiany nie dadzą tej kruchości, tej soczystości i tego smaku. A ponieważ sad dawał nam jabłka przecudownego, starego i nieskażonego smaku więc i ciasto musi być cudne i pyszne. Dla Beatki to była chwila.

Ciasto kruche już wielokrotnie opisywaliśmy wię nie będziemy pować kolejny raz przepisu.

Ciasto kruche, dzielimy na dwie części- większą i mniejszą.

Większą wykładamy do blaszki, nakłuwamy widelcem, posypujemy bułką tartą i odrobiną słodkiego kakao, mniejszą część zarabiamy z 2-3 łyżkami zmielonych orzechów, dzielimy na 32 części, każdą nadziewamy rodzynkiem robiąc kulki i układamy w rzędach na cieście w blaszce.

Podpiekamy ok.15min. w 180st. Wykładamy wcześniej uprażone jabłka ok.2 kg - jeśli jabłka są rzadkie radzę domieszać trochę kaszki manny.

5 białek ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy 1 szkl. cukru pudru i sok z 1/2 cytryny, delikatnie łączymy z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, wykładamy na jabłka, posypujemy płatkami migdałowymi,

pieczemy w 180 st. grzanie dół przez 30 min. potem ok.20 min. góra/dół w 190 st.

I mamy takie upieczone. Teraz cierpliwości aż się schłodzi

Takim ciastem doceniliśmy dobroć starego sadu. Smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1