Kremówka orzechowa

Składniki przepisu

 CIASTO:

30 dag mąki

1 łyżka cukru pudru

1 margaryna

2 dag drożdźy

2 łyżki kwaśnej śmietany

MASA:

6 jajek

20 dag cukru kryształ

30 dag usiekanych orzechów

1 łyżka bułki tartej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wydrukuj przepis >>



 Gospodynie podkarpackie słyną z doskonałych wypieków. Dawniej były to skromne ciasta, współcześnie bogatsze i różnorodne.

Przepis na kremówkę pochodzi od pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Mirocinie. Mirocin to wieś położona w powiecie przeworskim a panie z KGW w styczniu 2018 r obchdziły 60- lecie działalności. Gratulacje i wielkie brawa.

KREMÓWKA ORZECHOWA

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy ciasto na 2 części

Masa: jaja

ubijamy z cukrem, dodajemy orzechy

bułkę tartą i proszek do pieczenia.

Jedną część ciasta wyłożyć na blachę, nałożyć masę orzechową

nakryć drugim plackiem i piec w piekarniku 40 minut w temperaturze 180 stopni ( na złty kolor)

Posypać cukrem pudrem

i smacznego

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1