Międzynarodowiec

Składniki przepisu

6 jajek

3 szklanki mąki

1,5 szklanki cukru pudru lub drobnego cukru, kryształu

2 łyżki kakao

3/4 szklanki oleju

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

5 jabłek

1 szklanka bakalii ( rodzynki,siekane orzechy,śliwki,migdały itp )

 

 

Wydrukuj przepis >>



Międzynarodowiec - skąd pochodzi ta nazwa, nie wiem chociaż istnieje już parędziesiąt lat. A co kryje się pod tą nazwą? Wspaniale, delikatnie chrupiąca skórka, niezwykle puszysty jak obłoczki na niebie, środek i cudowne bakalie pozwalające na długie delektowanie się ciastem. Zawsze mówiłem że Beatka w wypiekach jest absolutną mistrzynią a na takie ciasto trzeba sobie zasłużyć. Teraz kiedy już moją porcję pochłonełem, mogę się z Wami podzielić przepisem.

Jabłka kroimy na średnie kawałki

Przygotowujemy bakalie

Formę do pieczenia / 25 x 35 lub 25 x 38 cm / smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą.

Przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę

i przygotowujemy olej

Żóltka oddzielamy od białek i dodajemy do cukru

Ucieramy

dodajemy olej i ucieramy dalej

Dodajemy przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę i ucieramy na masę.

Dodajemy bakalie obsypane mąką

mieszamy i dodajemy pokrojone jabłka.

Całość dokładnie mieszamy. Będzie trochę ciężko ale wymieszane dokładnie musi być.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy do wymieszanej masy.

Teraz dokładnie lączymy ubitą pianę z masą. Powoli żeby powietrze z piany nie uszło.

Gotowe. Całość przekładamy do formy obsypanej bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. Patyczkiem sprawdzamy czy się upiekło. Wyjęte ciasto obsypujemy cukrem pudrem

i odstawiamy do ostygnięcia lub jak ja od razu kroimy sobie porcję gorącego, pachnącego ciasta.

Tak wygląda w przekroju. Dzielimy na mniejsze porcje i oddajemy się rozkoszy podniebienia.

Smacznego

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1