Piernik podkarpacki -rozczyniany

Składniki przepisu

 1/2 kg miodu naturalnego ( nasz jest bieszczadzki )

20 dag cukru

20 dag masła

1 kg mąki pszennej

2 jajka

3 dag sody

1/4 szklanki mleka

Wydrukuj przepis >>



Słów kilka o pierniku...
Piernik należy do najstarszych ciast, a wywodzi się z tzw. miodowników wielkich – wielkich bochnów chleba robionych na miodzie. Pochodzi z XII-wiecznej Bazylei i Norymbergii, głównych ośrodków piernikarskich średniowiecznej Europy. Charakteryzuje się ciemną barwą, specyficznym słodkim smakiem i aromatem korzennym, niespotykanymi w innych ciastach. W Polsce nazwa „piernik” wywodzi się ze staropolskiego słowa „pierny” czyli pieprzny. Podawano je jako deser po obiedzie, przysmak przy winie lub zakąskę przy wódce.
Historia „polskiego” piernika oczywiście związana jest Toruniem, gdzie wypieka się je nieprzerwanie od wieków średnich, ale są również pierniki lubelskie, wypiekano je także w Gdańsku i Szczecinie, w miastach do których trafiały bezpośrednio korzenne.
 
Mało kto wie, że nasz region ma także „piernikowy epizod” – w Jarosławiu wypiekano pierniki od wieków i do dzisiaj działa w jego centrum Wytwórnia Wyrobów Cukierniczych Macieja Kuźniarowskiego lider w dziedzinie wyrobu pierników dekoracyjnych, należący do nielicznej grupy tego typu zakładów w Polsce.
Próbowaliście już piernik staropolski leżakujący minimum 2 tygodnie? Jeśli nie to zapukajcie do Cukierni Słodkie Podarunki​ (Rzeszów, ul. Kościuszki 5). Czeka tam na Was kawałek pysznego ciasta - aromatyczny, przełożony masą orzechową i powidłami śliwkowymi, po prostu rozpływa się w ustach...
 
PIERNIK PODKARPACKI ROZCZYNIANY
Co by o historii nie pisał ten jest rewelacyjny i choć trzeba cierpliwości i nakładu czasu to wysiłek się 100 procentowo opłaca
 
Miód, masło, cukier rozpuszczamy i studzimy
 
 
dodajemy mąkę,jajka,rozpuszczoną w mleku sodę
 
 
mieszamy wszystko razem
 
i zostawiamy na dwa tygodnie w ciepłym miejscu
 
 
Po tym czasie wyrabiamy ciasto na stolnicy
 
 
dzielimy na 4 części
 
 
rozwałkowujemy i układamy na blachę dobrze wysypaną mąką. Pieczemy 4 placki w temeraturze 160 stopni
 
 
przekładamy kremem lub powidłami
 
 
 
Całość zawijamy w folię spożywczą
 
 
i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka dni
 
Potem to już tylko dekoracja
 
 
kroimy i cudownego smacznego
 
 
 

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1