Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką

Składniki przepisu

500 g mąki pszennej Typ 500

60 g masła roztopionego i przestudzonego

100 g cukru

ok. pół litra mleka

1 paczka drożdży instant lub 4 dkg świeżych

600 - 700 g rabarbaru

2 jajka

otarta skórka z cytryny

pół łyżeczki soli

KRUSZONKA

szklanka mąki

szklanka cukru

50-60 g masła roztopionego i schłodzonego

Wydrukuj przepis >>



Uwielbiam wszelkiego rodzaju ciasta drożdżowe. Dlatego zrobiłem z rabarbarem. Teraz jest czas na niego. Przepis to stary klasyk i mam wielką nadzieję że nie będzie z nim problemu.

Robimy rozczyn z drożdży:

drożdże wsypać lub świeże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i 10 dkg mąki. Letniego mleka dodać tyle żeby konsystencja miała gęstość dobrej śmietany. Zostawić w ciepłym miejscu żeby drożdże ruszyły.

Do większej miski wsypujemy pozostałą część mąki. Jajka ucieramy z cukrem na pulchną masę. Utarte jajka przekładamy do miski z mąką. dodajemy rozczyn, resztę mleka, sól i skórkę z cytryny. Wyrabiamy ciasto, dokładnie żeby wszystkie składniki się dobrze połączyły. Kiedy ciasto zrobi się gładkie i pokażą się pęcherzyki powietrza wlewamy powoli masło i wyrabiamy  aż będzie pulchne. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 1,5 - 2 godz. w ciepłe miejsce aż wyrośnie.

Kruszonka.

masło stapiamy i schładzamy. Mąkę mieszamy z cukrem i dolewamy schłodzonego masła. Dokładnie mieszamy.

Rabarbar płuczemy i obieramy z wierzchniej skórki.

Rabarbar kroimy na kawałki ok. 2 cm.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy na posmarowaną tłuszczem blachę i rozkładamy na całej powierzchni. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na następne 30 min żeby podrosło.

Na wyrośnięte ciasto kładziemy pokrojony rabarbar

Na rabarbar kładziemy kruszonkę.

Posypujemy cały placek i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 35 minut. Ciasto nabierze złotego koloru.

Po ok. 15 minutach zdejmujemy z blachy i stawiamy placek na ruszt żeby pięknie odparował.

Odkrawamy pasek i rozkoszujemy się puszystym ciastem. Smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1