Ptysie z czereśniami

Składniki przepisu

CIASTO

1 szklanka mąki pszennej TYP 500

1 szklanka wody

4 jajka

1/2 kostki masła  125 g

szczypta soli

cukier puder do posypania

NADZIENIE

 

śmietana kremówka 36 %

czereśnie świeże

3 łyżeczki cukru

Wydrukuj przepis >>



Czereśnie obrodziły wcześniej niż zwykle. Takiej ilości nie można przejeść, a więc pomysł na deser.  Więc ptysie z nadzieniem z czereśni.

Najpierw ciasto i składniki:

W garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy szklankę wody i zagotowujemy. Do rozpuszczonego masła dodajemy mąkę i mieszamy energicznie lub ucieramy aż powstanie jednolita gęsta masa która odchodzi od ścianek garnka.

 

Odstawiamy do przestudzenia.

Do przestudzonego ciasta dodajemy jajka i miksujemy aż uzyskamy jednolitą konsystencję.

Kiedy ciasto jest gotowe, przygotowujemy blachę do pieczenia. Na blachę wykładamy papier do pieczenia. Do rękawa cukierniczego lub do worka foliowego z odciętą końcówką przekładamy ciasto i wyciskamy na blachę.

Musimy pamiętać żeby robić odstępy bo ptysie urosną i mogą się posklejać. Z tej ilości ciasta wychodzi 11 ptysiów wielkości komercyjnej.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy 30 - 35 minut w zależności od piekarnika. Przez pierwsze 10 minut pieczenie nie wolno otwierać piekarnika bo ptysie opadną.

Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika

Jeszcze gorące rozcinamy je na dwie połówki żeby odparowały.

NADZIENIE

zerwane lub kupione czereśnie

płuczemy pod bierzącą wodą obrywamy szypułki i drylujemy.

Wydrylowane czereśnie przekładamy na patelnię lub do rondla. Możemy wcześnie przekroić na pół albo przekroić podczas smażenia.

zasypujemy cukrem i smażymy na średnim ogniu ok. pięciu minut. Gdyby powstały sos odparował wystarczy dolać łyżkę stołową wody.

i odstawiamy do wystygnięcia.

Śmietanę ubijamy na sztywno lub posługujemy się syfonem do bitej śmietany. Ubitą śmietanę nakładamy na dolną połówkę ptysia. Na śmietanę kładziemy czereśnie z sosem.

Na górną połówkę dajemy również śmietanę i przykrywamy i posypujemy cukrem pudrem.

Coś wspaniałego. Smacznego dla wszystkich łasuchów.

 

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1