Składniki przepisu
2 szklanki mąki pszennej ( 300 dag)
4 zółtka + 1 białko
1 łyzka spirytusu ( lub ocet 6% )
pół łyzeki cukru
pół łyzeczki soli
ok. 5-6 łyzek gęstej kwaśnej śmietany
olej lub smalec do smażenia
dowolny dzem lub wiśnie z konfitury
Wydrukuj przepis >>
Czas karnawału i czas zabaw który właśnie trwa dobrze jest wzbogacić słodkościami. Jedną z takich cudownych, lekkich i delikatnych słodkości są właśnie róże karnawałowe. Kruche, niezwykle delikatne i ulotne jak czas karnawału.
Przygotowujemy 3 lub 5 szt okrągłych foremek róznej średnicy
Mąkę mieszamy z cukrem i solą, dodajemy zółtka, spirytus lub ocet, śmietanę
i zagniatamy ciasto na jednolitą masę.
Następnie zbijamy ciasto
przez około 10 - 15 minut ( uderzamy wałkiem w ciasto )
rozpłaszczając go, po czym ponownie zwinąć ciasto i dalej uderzać w nie wałkiem
Ciasto przez to uderzanie napowietrza się stając się bardziej delikatnym i elastycznym
Ciasto zozwałkowujemy partiami, cieniutko na posypanym mąka blacie UWAGA ważne aby podsypawać niewielką ilością mąki i wykrawamy krążki różnej średnicy
Krążki nacinamy delikatnie w kilku miejscach aby uformować płatki, nacinamy nie całkiem do środka i układamy 3-5 krążków jeden na drugim od największego do najmniejszego tak aby nacięcia się nie nakładały
środki smarujemy białkiem i mocno naciskamy palcem w środku aby się zlepiły.
Róże smażymy na rozgrzanym tłuszczu wkładając najmniejszym krążkiem do dołu
z obu stron na złoty kolor. Wyjmyjemy łyżką cedzakową i osączamy na papierowym ręczniku, gdzy ostygną posypujemy je cukrem pudrem a srodek ozdabiamy dzemem lub wiśnią z konfitury.
Teraz możemy oddać się delektowaniu naszych karnawałowych róż
Smacznego
Z ciasta możemy śmiało przygotować faworki (chrust) kokardki i inne zawijaski
Wydrukuj przepis >>
Komentarze
Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.