Strudel z jabłkami i migdałami

Składniki przepisu

 Ciasto: 250g mąki, sól, 1 jajko, łyżka oleju i cukier puder do posypania, 100 g roztopionego masła

Nadzienie: jabłka szara reneta, cukier waniliowy, płatki migdałów, cynamon, bułka tarta ,drobna

Wydrukuj przepis >>



 Strudel z jabłkami to słynne ciasto z czasów Monarchii Austro-Węgierskiej. Ciasto pieczono w całej Galicji ale najlepsze podobno były wypiekane w południowej części Kresów.

Wykonane z bardzo prostych składników i jak zwykle w takich przypadkach najsmaczniejsze.

Ciasto jak na pierogi, może trochę miększe. po okresie odpoczywania 30 min jest ponownie wyrabiane i w tym czasie uderzane z całych sił w stolnicę aby było bardziej elastyczne.

Farsz - całą robotę wykonuje jesienna szara reneta , wspaniałe jabłko które nadaje swój niesamowity smak.

Ciasto po wyrobieniu wałkujemy cieniutko i przenosimy na serwetę posypaną mocno mąką . Ciasto smarujemy roztopionym masłem, posypujemy bułką tartą i układamy pokrojone w cienkie plasterki jabłka wcześniej umyte i obrane.

przesypujemy cynamonem, cukrem waniliowym i płatkami migdałów.

Za pomocą serwety zawijamy roladę, końce ciasta zawijamy pod spód. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy z wierzchu roztopionym masłem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy ok. 30 minut często smarując powierzchnię masłem.

Odstawiamy do przestygnięcia i posypujemy cukrem pudrem

PYCHOTA

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1