Zachciewajka Beatki, czyli....

Składniki przepisu

BEZA

8 białek

2 szklanki cukru drobnego

szczypta soli

CIASTO ŻÓŁTE

6 żółtek

1/2 szklanka cukru drobnego lub pudru

6 łyżek mąki

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

BISZKOPT BRĄZOWY

4 jajka

4 łyżki cukru drobnego

5 łyżek mąki

spora łyżka kakao

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

MASA

Koska masła lub margaryna Palma z murzynkiem

3/4 szklanki cukru pudru

4-5 łyżek mocnego naparu kawy rozpuszczalnej

2 żółtka

1 l zsiadłego mleka

1/2 l mleka

1/2 l śmietany

Jaja i masło najlepiej wiejskie

Wydrukuj przepis >>



Zachciewajka Beatki, czyli duuużo bezy. Tak ją naszło przy poobiedniej kawie we dwoje. Zaczęła na głos myśleć: musi być dużo gór i dolin jak w Bieszczadach. Musi mieć jak kolory jesiennych lasów. Musi być chrupka i anielsko mięciutka. Jak pomyślała tak pobiegła do kuchni. I co? Jest ciasto jak piekna dziewczyna: kruche, delikatne i niebiańsko słodkie.

A teraz do dzieła. Tutaj nie ma nic do zastąpienia. Musi być tak jak w przepisie, bez zmain albo wcale nie robić. Musi być robione z miłością i ochotą. Jeżeli tego zabraknie to nie wyjdzie.

BEZA

Oddzielamy białka od żółtek do miski w której będą ubijane

Ubijamy białka z dodatkiem soli, wsypujemy stopniowo cukier i ubijamy do rozpuszczenia się cukru. Piana musi być sztywna ale elastyczna i z połyskiem.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wstawiamy blachę z bezą i natychmiast zmniejszamy do 120 stopni.

I tak suszymy bezę minimum 3 godz.

CIASTO ŻÓŁTE

żółtka ucieramy z cukrem do białości,

dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

Mieszamy i układamy plackami na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

CIASTO BRĄZOWE

białka oddzielamy, dodajemy szczyptę soli i ubijamy. Dodajemy cukier ciągle ubijając. Dodajemy po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy z proszkiem i kakao i delikatnie mieszamy z ubitymi jajkami.

Wlewamy na żółte ciasto

i pieczemy ok. 40-45 min w temp. 180 stopni.

MASA

zsiadłe mleko

wlewamy do garnka, dolewamy zwykłe mleko i śmietanę i podgrzewamy do oddzielenia się twarożku.

Dokładnie przecedzamy

i studzimy.

Masło ucieramy z cukrem i żółtkami,

dodajemy zimną kawę oraz twarożek

i ucieramy.

Na wystudzone brązowe ciasto kładziemy masę a właściwie powstały delikatny krem

i przykrywamy bezą. Dekorujemy polewą z rozgrzanej gorzkiej czekolady.

i wykładamy na tależyk

Teraz możemy oddać się wspaniałej przyjemności. Smacznego

Przepis Autorski: Wszelkie Prawa Zastrzeżone

 

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1