Składniki przepisu
BEZA
8 białek
2 szklanki cukru drobnego
szczypta soli
CIASTO ŻÓŁTE
6 żółtek
1/2 szklanka cukru drobnego lub pudru
6 łyżek mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
BISZKOPT BRĄZOWY
4 jajka
4 łyżki cukru drobnego
5 łyżek mąki
spora łyżka kakao
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
MASA
Koska masła lub margaryna Palma z murzynkiem
3/4 szklanki cukru pudru
4-5 łyżek mocnego naparu kawy rozpuszczalnej
2 żółtka
1 l zsiadłego mleka
1/2 l mleka
1/2 l śmietany
Jaja i masło najlepiej wiejskie
Wydrukuj przepis >>Zachciewajka Beatki, czyli duuużo bezy. Tak ją naszło przy poobiedniej kawie we dwoje. Zaczęła na głos myśleć: musi być dużo gór i dolin jak w Bieszczadach. Musi mieć jak kolory jesiennych lasów. Musi być chrupka i anielsko mięciutka. Jak pomyślała tak pobiegła do kuchni. I co? Jest ciasto jak piekna dziewczyna: kruche, delikatne i niebiańsko słodkie.
A teraz do dzieła. Tutaj nie ma nic do zastąpienia. Musi być tak jak w przepisie, bez zmain albo wcale nie robić. Musi być robione z miłością i ochotą. Jeżeli tego zabraknie to nie wyjdzie.
BEZA
Oddzielamy białka od żółtek do miski w której będą ubijane
Ubijamy białka z dodatkiem soli, wsypujemy stopniowo cukier i ubijamy do rozpuszczenia się cukru. Piana musi być sztywna ale elastyczna i z połyskiem.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wstawiamy blachę z bezą i natychmiast zmniejszamy do 120 stopni.
I tak suszymy bezę minimum 3 godz.
CIASTO ŻÓŁTE
żółtka ucieramy z cukrem do białości,
dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Mieszamy i układamy plackami na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
CIASTO BRĄZOWE
białka oddzielamy, dodajemy szczyptę soli i ubijamy. Dodajemy cukier ciągle ubijając. Dodajemy po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy z proszkiem i kakao i delikatnie mieszamy z ubitymi jajkami.
Wlewamy na żółte ciasto
i pieczemy ok. 40-45 min w temp. 180 stopni.
MASA
zsiadłe mleko
wlewamy do garnka, dolewamy zwykłe mleko i śmietanę i podgrzewamy do oddzielenia się twarożku.
Dokładnie przecedzamy
i studzimy.
Masło ucieramy z cukrem i żółtkami,
dodajemy zimną kawę oraz twarożek
i ucieramy.
Na wystudzone brązowe ciasto kładziemy masę a właściwie powstały delikatny krem
i przykrywamy bezą. Dekorujemy polewą z rozgrzanej gorzkiej czekolady.
i wykładamy na tależyk
Teraz możemy oddać się wspaniałej przyjemności. Smacznego
Przepis Autorski: Wszelkie Prawa Zastrzeżone
Wydrukuj przepis >>
Komentarze
Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.