Bambuszki smażone

Składniki przepisu

 CIASTO

ok, 3, szklanki mąki

4 łyżki oleju

1 łyżeczka cukru

ok. 1,5 szklanki wrzącej wody

FARSZ

świeże pomidory

świeży kozi ser z sąsiedztwa

resztki kurczaka z rosołu

dużo świeżego szczypiorku

Wydrukuj przepis >>



 Czemu bambuszki? Nie wiem, może dlatego że są takie lekkie, puchowe, mięciutkie. Bambuszki to taki rodzaj smażonych pierożków które może być daniem na każdą okazję jako samodzielna przystawka lub super daniem na Party w ogrodzie czy w domu.

Danie pochodzi z naszej rodzimej Kuchni Wyobraźni , jak zresztą wiele innych dań. Co do farszu to pozostawiamy każdemu wolną rękę. Kreatywnośćc jest mile widziana.

CIASTO,

do miski dajemy wszystkie składniki

zarabiamy najpierw drewnianą łyżką aby się nie poparzyć, później w rękach gładkie, elastyczne ciasto

Odstawiamy na 20 minut żeby odpoczeło. Po tym czasie dzielimy na pól, wałkujemy jedną połowę

na grubość ok. 3 mm, układamy farsz w odstępach

   

wałkujemy drugą połowę ciasta i przykrywamy tą pierwszą z nadzieniem

Wycinamy pierożki szklanką lub pierścieniem o średnicy troszeczkę większej od kulki farszu

i smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor, 

osączamy na ręczniku papierowym

i możemy zajadać. Smacznego

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1