Najlepsze ciasto na pizzę

Składniki przepisu

Podaję składniki na 1 kilogram ciasta - to jest ok. 6 porcji pizzy średniej wielkości. Jeżeli ktoś chce zrobić z pół kilograma ciasta musi składniki podzielić na pół.

800 gram mąki Typ 650-750 jeżeli nie macie to typ 500

200 gram mielonej semoliny

2 paczuszki drożdży suszonych a' 7 g każda

2 płaskie łyżeczki do herbaty cukru

1 płaska łyżka soli

4 łyżki oliwy

650 ml ciepłej wody / bardziej letniej aniżeli gorącej

 

Wydrukuj przepis >>



Najlepsze ciasto na pizzę. Tak ja uważam i wszyscy moi znajomi. Przerobiłem dziesiątki przepisów. Z podróży we Włoszech. Od Włochów za granicą. Z książek kucharskich z całej prawie europy. Niby wszystkie ciasta są podobne ale każde się różni i ma inny smak. W 2005 roku wpadła mi w ręce niemiecka książka Jamiego Oliwera  na targach we Frankfurcie. Książka z jego podróży we Włoszech. Jego przepis jest prosty , niezawodny,  i kapitalny. W tej chwili każde ciasto na pizzę jest robione z tego przepisu.

Jeżeli w tym przypadku będziemy się ściśle stosować według przepisu, to nie ma bata. Ciasto musi wyjść nawet na śpiąco.

 Dekoracja i składniki są wykonane imprezowo/ imieninowo, własnoręcznie przez dzieci, to co lubią.

Zaczynamy

Z odmierzonej 650 ml ilości letnie wody przelewamy do oddzielnego pojemnika ok. 200 ml wody. Rozpuszczamy w niej cukier.

Do wody z cukrem wsypujemy 2 opakowania drożdży, każde po 7 gram.


Mieszamy dokładnie widelcem aż zrobi się jednolita zawiesina. Widelcem dlatego że drożże nie mają za dużej powierzchni do przyklejenia się jak na przykład do łyżki.


Tak wymieszane zostawiamy na ok. 15 minut. Po tym czasie całość powinna się mocno spienić i lekko urosnąć.

Przygotowujemy mąkę. Odważoną mąkę wsypujemy do większej miski lub do mocnego miksera.


Ja kupuję mąkę w młynie i rozważam sobie po pół kilograma. Dlatego na wadze jest 300 gram. Pół kilograma i 300 gram daje nam 800 gram mąki. Następnie ważymy semolinę 200 gram.

   

Obie mąki dodajemy do dużej miski lub pojemnika miksera.


Do mąki dodajemy płaską łyżkę soli. Wszystkie składniki suche delikatnie mieszamy.


W międzyczasie drożdże powinny już urosnąć.


Wlewamy do mąki. Pozostałą wodą dokładnie spłukujemy pojemnik po drożdżach i wlewamy do mąki. Dodajemy oliwę. Jeżeli robimy to ręcznie mieszamy dokładnie wszystkie składniki ąż ciasto stanie się gęste. Przekładamy na stolnicę i wyrabiamy mocno rozciągając go.

Jeżeli mamy mikser to zakładamy hak do ciasta ciężkiego i zaczynamy na wolnych obrotach. ok. 1 min.


Następnie zwiększamy obroty do średnich i zostawiamy do mieszania na 10 minut.


Jeżeli robimy ręcznie, zagniatamy ciasto też przez dzisięć minut. Dobrze wyrobione ciasto jest podstawą do dobrej pizzy.

Ciasto z miksera też przekładamy na stolnicę.


Wyrabiamy krótko jeszcze przez chwilę i kształtujemy kulę. Tak ukształtowaną kulę przekładamy do natłuszczonej oliwą miski.


Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.


Jeżeli ciasto jest dobrze wyrobione to po 20 minutach jest tak wyrośnięte.


Jeszcze raz wykładamy ciasto na posypaną mąką stolnicę. Możemy je już rozwałkować na pizzę lub podzielić na 6 porcji.


Możemy wziąść jeden kawałek od razu do rozwałkowania na pizzę lub zapakować każdy w folię do żywności


Tak zapakowane możemy zamrozić. Taki kawałek zamrożony możemy wyciągnąć 1 godzinę przed zrobieniem pizzy. Jest to bardzo wygodne. Pozwala na zaoszczędzeniu dużo czasu. I pozwala na zrobienie pizzy w każdej chwili bez potrzeby zagniatania ciasta. Można też tak zawinięte ciasto dać do lodówki ale nie dłużej jak do 3 dni.

Nasz pierwszy kawałek rozwałkujemy do grubości ok. pół centymetra. Dajemy sos i swoje ulubione składniki. Im mniej tym lepiej. Pizza się pięknie upiecze a nie ugotuje. Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni, jeżeli ktoś ma piekarnik o mniejszej mocy to do 230 stopni i pieczemy od 7 - 12 minut.


Pizza smakuje rewelacyjnie, a ciasto jest wspaniale chrupkie. Mając tak przygotowane ciasto, mamy bazę do kapitalnych potraw które w późniejszym czasie opiszę.Choć mój opis wygląda skomplikowanie, jest naprawdę prosty. Jest tylko kilka składników, które pokazałem krok po kroku. Całość trwa mniej więcej do pół godziny.

Smacznego dla wszystkich fanów pizzy.

 

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1