Panir ( Paneer ) - ser hinduski w domowym wydaniu

Składniki przepisu

2 litry mleka świeżego 3,2 % lub więcej ( więcej procent jest lepsze )

4 łyżki soku z cytryny

Wydrukuj przepis >>



Jest to kapitalny ser o bardzo delikatnym smaku, delikatniejszy od tradycyjnie robionych twarożków. Jest bardzo rozpowszechniony w Indiach. W kuchni hinduskiej jest wykorzystywany w setkach potrawach. Neutralny w smaku, idealny do sałatek, na kanapki, można go smażyć, grillować, nie roztapia się.

Jest bardzo łatwy do zrobienia. Potrzebne są tylko 2 składniki.

Na małym ogniu stawiamy garnek  i wlewamy mleko. Najlepsze jest tłuste mleko prosto od krowy. Nie może być UHT!

W międzyczasie przygotowujemy pusty garnek z gęstym sitkiem wyłożonym gazą

Kiedy mleko się zagotuje, wlewamy sok z cytryny i delikatnie mieszamy. Można zestawić z ognia i zostawić na 10 minut. Ja osobiście zmniejszam ogień do minimum i podgrzewam kilka minut aż mleko zacznie gęstnieć i oddzielać od serwatki.

Podgrzewam jeszcze chwile aż serwatka stanie się żółta i klarowna.

Następnie przelewamy powoli przez gazę i sitko

i zostawiamy kilka chwil do odcieknięcia. Na tym etapie można doprawić go ziołami i czosnkiem lub zostawić w wersji klasycznej.

Ściągamy gazę żeby jak najwięcej odcisnąć serwatki. Możemy go przykryć talerzykiem i docisnąć żeby ostygł. Ja przekładam ser z gazą do foremki z otworkami

i dociążam słoikiem napełnionym wodą.

Taką konstrukcję odstawiam do ostygnięcia. Właściwie po 3-4 godzinach niecierpliwi mogą już jeść. Ja osobiście przenoszę moją konstrukcję do lodówki i zostawiam na całą noc. Jest dużo lepszy.

Po odstaniu w lodówce odwijamy go z gazy i gotowe

Można pokroić go w kostkę w plasterki czy jakkolwiek. Jest wszechstronnie do wykorzystywania. Można go jeść z konfiturami na słodko. Przyjmie każdy smak jak tofu.

SMACZNEGO

 

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1