Składniki przepisu
Na 4 porcje
4 kawałki świeżego fileta z łososia
250 g szpinaku
250 g makaronu tagiatelle
4 łyżki słodkiej śmietany
1 łyżka mascarpone
oliwa extra virgine
1 ząbek czosnku
trochę świeżo startej gałki muszkatałowej
sól, pieprz
kilka gałązek świeżego rozmarynu
Wydrukuj przepis >>Fantastyczne, lekkie ale syte danie . Wstawiamy wodę na makaron. Gotujemy makaron tak jak jest opisane na opakowaniu.
Kawałki łososia przecinamy na pól nie przecinając skóry. Składamy jak książkę na wzór motyla i układamy na blasze do pieczenia. posypujemy solą i pieprzem i kładziemy kilka gałązek rozmarynu. Skrapiamy oliwą extra virgine i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 min.
Do garnka lub rondla wlewamy odrobinę oliwy i wrzucamy szpinak i mieszamy. po minucie jest już miękki.
Do szpinaku dorzucamy posiekany ząbek czosnku.
dodajemy śmietanę i serek mascarpone do zagęszczenia oraz gałkę muszkatołową. Mieszamy i przekładamy do większej miski.
Odcedzamy makaron i wkładamy do miski ze szpinakiem i mieszamy.
Upieczonego łososia wyciągamy z piekarnika
Na talerzu układamy makaron i kawałek łososia.
Wyśmienite danie. Można podać białe wino i absolutnie rozpływające się w ustach danie jest gotowe. Życie jest jednak piękne.
Smacznego
Wydrukuj przepis >>
Komentarze
Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.