Pieczony łosoś i tagiatelle ze szpinakiem

Składniki przepisu

Na 4 porcje

4 kawałki świeżego fileta z łososia

250 g szpinaku

250 g makaronu tagiatelle

4 łyżki słodkiej śmietany

1 łyżka mascarpone

oliwa extra virgine

1 ząbek czosnku

trochę świeżo startej gałki muszkatałowej

sól, pieprz

kilka gałązek świeżego rozmarynu

Wydrukuj przepis >>



Fantastyczne, lekkie ale syte danie . Wstawiamy wodę na makaron. Gotujemy makaron tak jak jest opisane na opakowaniu.

Kawałki łososia przecinamy na pól nie przecinając skóry. Składamy jak książkę na wzór motyla i układamy na blasze do pieczenia. posypujemy solą i pieprzem i kładziemy kilka gałązek rozmarynu. Skrapiamy oliwą extra virgine i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 min.

Do garnka lub rondla wlewamy odrobinę oliwy i wrzucamy szpinak i mieszamy. po minucie jest już miękki.

Do szpinaku dorzucamy posiekany ząbek czosnku.

dodajemy śmietanę i serek mascarpone do zagęszczenia oraz gałkę muszkatołową. Mieszamy i przekładamy do większej miski.

Odcedzamy makaron i wkładamy do miski ze szpinakiem i mieszamy.

Upieczonego łososia wyciągamy z piekarnika

Na talerzu układamy makaron i kawałek łososia.

Wyśmienite danie. Można podać białe wino i absolutnie rozpływające się w ustach danie jest gotowe. Życie jest jednak piękne.

Smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1