Pikantna zapiekanka meksykańska

Składniki przepisu

300 g krótkiego makaronu / może być penne /

1 Opakowanie mrożonych warzyw z kukurydzą, zieloną fasolką i papryką

1 słoiczek papryki Jalapeno

1 słoiczek małej kukurydzy

1 puszka czerwonej fasoli

150-200 g sera startego

SOS BESZAMELOWY

1 łyżka masła

1 czubata łyzka maki

0,5 l -0,7 l mleka

sól, pieprz, starta gałka muszkatałowa

Wydrukuj przepis >>



Tak naprawdę jest to danie czysto wegetariańskie. Ja jednak lubię mięsko więc mały akcent pojawił się i w tym przepisie. Wszystkich wegetarian proszę o pominięciu punktów z dodatkiem kiełbasy. A sam przepis jest niesłychanie prosty chociaż wymaga trochę składników.

Makaron możemy wcześniej ugotować zgodnie z opisem podanym na opakowaniu.

Opakowanie mrożonych warzyw wysypujemy do miski i odstawiamy do rozmrożenia.

Dodajemy pokrojoną małą kukurydzę, opłukaną pod bieżącą wodą fasolę.

Parykę jalapeno przecedzamy przez sitko, część siekamy drobno i odstawiamy.

Resztę papryki też odstawiamy.

Kiełbasę kroimy w plasterki i wrzucamy do rozgrzanej patelni.

Po usmażeniu odstawiamy do ostygnięcia.

SOS BESZAMELOWY.

Do rondla dajemy masło

Dodajemy czubatą łyżke mąki

Mieszamy energicznie i podsmażamy ok. 2 minut

Odstawiamy na chwilkę z ognia i dodajemy mleko ciągle mieszając żeby nie było grudek.

Gotujemy na wolnym ogniu ok. 3-5 minut. Jeżeli za bardzo zgęstnieje dodajemy mleka. Doprawiamy solą i pieprzem oraz startą gałką muszkatołową

Dodajemy połowę startego sera

oraz posiekaną paprykę jalapeno

Mieszamy i gotujemy aż ser się rozpuści.

Do żaroodpornego, wysmarowanego masłem naczynia ( ok. 30 x 20 cm ) wkładamy warzywa z kiełbasą, fasolą oraz krążkami papryki jalapeno

wlewamy sos beszamelowy, delikatnie mieszamy i posypujemy resztą startego sera. Można pójść na całość i dodać jeszcze 50 g startego parmezanu.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i wkładamy zapiekankę na 20 minut. Podnosimy temperaturę do 200 stopni i zapiekamy jeszcze 6-10 minut aż ser osiągnie złotą barwę.

Posypujemy pokrojonym ukośnie szczypiorkiem i podajemy najlepiej z lampką czerwonego wina. SMACZNEGO

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Byniu Tor w dniu 2016-04-29 napisał/a:
"Jak wygląda tak smakuje"
Ocena: 0/5
 

Jadwiga Smolińska w dniu 2016-03-09 napisał/a:
"Pięknie przedstawiony przepis :)Już czuję smak tej zapiekanki. Musi być pyszna :) "
Ocena: 5/5
 

pobitegarybarbary.blogspot.com w dniu 2016-03-09 napisał/a:
"Wygląda niesamowicie"
Ocena: 5/5
 

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1