Pizza i sos do pizzy

Składniki przepisu

SOS POMIDOROWY

Oliwa extra virgine

2 posiekane ząbki czzosnku

0,5 l przecieru pomidorowego swojej roboty lub kupny

sól morska i pieprz

Pęczek świeżej bazyli lub łyżeczkę oregano

PIZZA PRZYKŁAD

ciasto na pizzę / zobacz zakładkę: pieczywo-pizza-najlepsze ciasto na pizzę /

mąka do posypania

kilka plasterków pomidorów

kilka oliwek

kilka plasterków szynki lub salami

1 kulka sera mozarella porwana na kawałeczki lub ser pleśniowy typu np. lazur

Wydrukuj przepis >>



Pizza, najbardziej znana potrawa na świecie. Poprzednio pisałem jak zrobić ciasto na pizzę, teraz podam przykład zrobienia dobrego sosu i pizzy.

SOS

Siekamy dwa ząbki czosnku. Na patelnię wlewamy oliwę z pierwszego tłoczenia i wrzucamy czosnek na zimną oliwę.

Smażymy około 1 minuty aby czosnek się nie przyrumienił tylko oddał smak do oliwy. Na podsmażony czosnek wlewamy przecier własnej roboty lub puszkę pomidorów pelatti.

Mieszamy wszystko razem i zmniejszamy ogień do minimum. Smażymy na wolnym ogniu około 20 mnut aż odparuje większość sosu i się zagęści. Doprawiamy solą i pieprzem ewentualnie cukrem. Dorzucamy 1 łyżeczkę oregano lub posiekany pęczek bazylii. Ponieważ ja do pizzy na koniec dodaję liście bazyli więc dosypuję oregano.

Podsmażamy jeszcze delikatnie 3 minuty żeby oregano zmiękło i oddało smak. Zostawiamy do ostygnięcia.

Bierzemy kulkę ciasta do pizzy i rozpłaszczamy na posypanej mąką stolnicy.

Kulkę ciasta wałkujemy na wielkość blaszki na grubość około 2,5-3 mm.

Rozwałkowane ciasto przekładamy na posypaną mąką blaszkę do pieczenia

Na ciasto nakładamy porcję wystygniętego sosu i rozprowadzamy łyżką.

Na wierzch układamy kilka plasterków wędliny, kilka plasterków dojrzałych słodkich pomidorów, kilka oliwek i posypujemy porwanym serem mozarella lub serem pleśniowym który daje wspaniały mocny smak.

Najważniejsze jest żeby składników nie było za dużo. W kuchni włoskiej składniki są dodatkiem do ciasta. Dzięki temu ciasto pozostaje chrupkie. Wiele razy spotkałem się w Polsce że składników daje się dużo za dużo, ciasto jest przesiąknięte, niesmaczne. Robimy pizzę a nie ciasto z warzywami.

Rozgrzewamy piekarnik do 230 -250 stopni. Do tak nagrzanego piekarnika wkładamy blaszkę z pizzą i zapiekamy 10-12 minut.

Po tym czasie pizza jest gotowa.

Wyjmujemy z blaszki i serwujemy. Naprawdę smakuje rewelacyjnie. Podałem przykład ale w składnikach do pizzy Wasza kreatywność nie powinna znać granic. Tylko z umiarem.

Pizzożercom SMACZNEGO

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1