Zapiekanka z surowych ziemniaków i z suszonymi pomidorami

Składniki przepisu

6 - 7 ziemniaków ( średnich )

sól i pieprz do smaku

suszone pomidory

ser parmezan lub grana padano

1 średnia cebula

/ 2 ząbki czosnku

oliwa extra wirgine /

Wydrukuj przepis >>



Umyte ziemniaki szatkujemy na plasterki.

Ziemniaki przekładamy do miski z wodą i ewentualnie przepłukujemy je jeżeli puściły skrobię

Ziemniaki są w misce z wodą więc nam nie szczernieją, więc możemy brać się za następne składniki.

Kroimy cebulę w piórka

Kroimy suszone pomidory. Nie podawałem wcześniej w składnikach czosnku ponieważ pomidory robię sam i w słoiku z pomidorami jest czosnek i kapary.

Następnie bierzemy małą blaszkę do pieczenia i układamy plastry ziemniaków, posypujemy pomidorami i cebulą oraz posypujemy solą i pieprzem.

Układamy następną warstwę. Postępujemy dokładnie tak jak za pierwszym razem aż do skończenia składników. Na koniec posypujemy obficie parmezanem. Polewamy oliwą extra virgine. Ja osobiście polewam oliwą z pomidorów która ma w sobie już wszystkie smaki.

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni ( z termoobiegiem 180 ). Blaszkę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 50 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i zapiekamy dodatkowo 10 min żeby parmezan się zapiekł.

Finito i smacznego.

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1