Ziemniaki pieczone z ogniska w piekarniku

Składniki przepisu

1 kg ziemniaków dużych pieczeniowyck

1 kg soli

Wydrukuj przepis >>



Już wiosna i ciepłe dni za nami. Grillowe szaleństwo się już zaczęło, tudzież jakieś ognisko ale taak naprawdę wiele osób nie ma możliwości skosztować ziemniaka z ogniska. I na to jest rada. Przepis ten otrzymałem od mojego serdecznego kolegi po fachu Dawida Domina. Jest najprostszy z możliwych. Efekt taki jak by się wyciągnęło ziemniaki prosto z żaru.

Na blaszkę do pieczenia wysypujemy sól. Warstwę około 0,5 cm.

Ziemniaki umyte i osuszone nacinamy ostrym nożem

I kroimy do 3/4 głębokości ziemniaka nie przecinając go na pół.

Tak nacięte ziemniaki układamy na soli nacięciem do góry

Piekarnik nagrzewamy do 200 - 210 stopni i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę.

Po godzinie mamy nasze pachnące i smakujące ogniskiem ziemniaki

Pieknie zrumienione

Podajemy na przykład do śledzia w śmietanie lub z sosem jogurtowym. PYCHOTA.

SMACZNEGO

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Byniu Tor w dniu 2016-05-29 napisał/a:
"Smakowitego smacznego"
Ocena: 0/5
 

Kuchnia Starowiejskiej Gospodyni w dniu 2016-05-29 napisał/a:
"Byniu, najlepsze jakie jadłam. Po prostu poezja."
Ocena: 5/5
 

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1