Ziemniaki z brukselką

Składniki przepisu

Na cztery osoby

1 kg ziemniaków sałatkowych / oczywiście ilość zależna jest od ilości osób /

300-400 g  brukselki

200 g boczku wędzonego

oliwa do smażenia

masło do smażenia

sól i pieprz

Wydrukuj przepis >>



Ziemniaki z boczkiem i brukselką mogą być dodatkiem do dań mięsnych ale także mogą być samodzielnym posiłkiem, sycącym i bardzo smacznym.

Ziemniaki sałatkowe, myjemy dokładnie, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Nie solimy.

Kiedy się zagotują , gotujemy jeszcze 5-7 minut i odcedzamy. Zostawiamy do wystygnięcia.

Brukselkę, obcinamy o dołu głąb, zdejmujemy 2 wierzchnie liście. Płuczemy. Do drugiego garnka nalewamy wodę i doprowadzamy do zagotowania się. Do wrzątku wrzucamy brukselkę

przykrywamy i gotujemy ok. 10 minut. Nie solimy . Odcedzamy i hartujemy zimną wodą. Zachowa kolor. Odstawiamy do ostygnięcia.

Boczek kroimy na plastry ok. 1 cm a następnie kroimy w słupki też ok. 1 cm.

Ostygnięte ziemniaki kroimy w talarki, ok. 0,5 cm. Na patelnię wlewamy 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia i wrzucamy ziemniaki.

Podsmażamy na średnim ogniu i dokładamy boczek.

Mieszmy i zostawiamy do podpieczenia na jasno brązowy kolor. Doprawiamy solą i pieprzem.

Od czasu do czasu mieszamy aby jak najwięcej ziemniaków złapało kolor.

Na drugą patelnię dajemy masło

Kiedy masło się rozgrzeje dodajemy brukselkę pokrojoną na pół. Obracamy stroną pokrojoną do dołu.

Najpierw odparuje się woda z brukselek a potem zaczną się delikatnie przypiekać. Będą wspaniale chrupkie a nie rozgotowane miałkie. Doprawiamy solą i pieprzem.

Przekładamy do naczynia z ziemniakami

i smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1