Boczek gotowany w łupinach z cebuli

Składniki przepisu

 2-3 kg boczku ze skórą

1 ostra papryka chili

1 gówka czosnku

duży świeży imbir

trzy garście łupin z cebuli

ziele angielskie, liść laurowy

sól, pieprz cukier

 

Wydrukuj przepis >>



 Kuchnia rosyjska na zimowe dni i nie tylko zresztą daje niezwykłe przepisy na sycące, smakowite i rozgrzewające dania.

Tym razem w roli głównej boczek, pięknie przerośnięty, krojony na kawałki ok. 6 x 12 cm. Najważniejsza w tym przypadku jest skórka która daje cały smaczek temu boczkowi.

Boczek kroimy na kawałki jak wyżej opisano ( mniej więcej ) 

Do gara wlewamy wodę i wrzucamy boczek, przekrojoną paprykę chili i krojony w plastry imbir ze skórką oraz główkę czosnku przekrojoną na pół.

powoli doprowadzamy do wrzenia i dodajemy ziele angielski i liść laurowy oraz łupiny z cebuli, dodajemy sól i cukier

Gotujemy delikatnie ok. 1,5 do 2 godz. Zostawiamy boczek w rosole na ok 8-12 godz.

Następnie wyjmujemy z garnka delikatnie, osuszamy ręcznikiem papierowym i każdy kawałek owijamy w folię spożywczą.

Odstawiamy każdy pakunek do lodówki aż do zastygnięcia. Po stężeniu kroimy w plastry i można już się rozkoszować.

Oczywiście zjadamy cały ze skórką która jest niezwykle delikatna.

Można też plastry ok 1 cm dać na rozgrzaną suchą patelnię podsmażyć kilka sekund z obu stron i położyć na kawałku chleba.

Dla smakoszy, obłęd w ustach. oczywiście 100 gbardzo schłodzonej wódki podkreśli całość

Smacznego

 

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1