Składniki przepisu
2-3 kg boczku ze skórą
1 ostra papryka chili
1 gówka czosnku
duży świeży imbir
trzy garście łupin z cebuli
ziele angielskie, liść laurowy
sól, pieprz cukier
Wydrukuj przepis >>
Kuchnia rosyjska na zimowe dni i nie tylko zresztą daje niezwykłe przepisy na sycące, smakowite i rozgrzewające dania.
Tym razem w roli głównej boczek, pięknie przerośnięty, krojony na kawałki ok. 6 x 12 cm. Najważniejsza w tym przypadku jest skórka która daje cały smaczek temu boczkowi.
Boczek kroimy na kawałki jak wyżej opisano ( mniej więcej )
Do gara wlewamy wodę i wrzucamy boczek, przekrojoną paprykę chili i krojony w plastry imbir ze skórką oraz główkę czosnku przekrojoną na pół.
powoli doprowadzamy do wrzenia i dodajemy ziele angielski i liść laurowy oraz łupiny z cebuli, dodajemy sól i cukier
Gotujemy delikatnie ok. 1,5 do 2 godz. Zostawiamy boczek w rosole na ok 8-12 godz.
Następnie wyjmujemy z garnka delikatnie, osuszamy ręcznikiem papierowym i każdy kawałek owijamy w folię spożywczą.
Odstawiamy każdy pakunek do lodówki aż do zastygnięcia. Po stężeniu kroimy w plastry i można już się rozkoszować.
Oczywiście zjadamy cały ze skórką która jest niezwykle delikatna.
Można też plastry ok 1 cm dać na rozgrzaną suchą patelnię podsmażyć kilka sekund z obu stron i położyć na kawałku chleba.
Dla smakoszy, obłęd w ustach. oczywiście 100 gbardzo schłodzonej wódki podkreśli całość
Smacznego
Wydrukuj przepis >>
Komentarze
Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.