Rolada z boczku z kozim serem

Składniki przepisu

 Płat w miarę chudego boczku, nie za gruby

sól ziołowa

mieszanka pomidorowa (suszona, zioła Adama )

2 łyżki sosu sojowego

1/2 szklanki oleju

1 łyżka miodu

plasterki sera koziego ( tutaj własnego wyrobu )

majeranek

Wydrukuj przepis >>



 Przy okazji peklowania wędlin przyszedł nam do głowy pomysł aby z pięknego płata boczku zrobić coś innego do chleba. Od pomysłu do realizacji droga krótka.

Oto rolada z boczku z serem kozim własnej roboty. Oczywiście można zastąpić go kupnym ale najlepiej takim który się topi.

W miarę chudy i spory płat boczku, ten był nie za gruby ok. 2 cm nakłuwamy siekaczem do mięsa lub bardzo ostrym spiczastym nożem. Gęsto.

Nacieramy solą ziołową i mieszanką pomidorową, suszoną

Z sosu sojowego, oleju i miodu robimy marynatę i wlewamy do miski. Natarty boczek wkładamy do marynaty i dokładnie obtaczamy

i wstawiamy do lodówki na 12 godz. co jakiś czas obracamy mięso.

Ser kozi

kroimy na cienkie plasterki. Mięso zamarynowane posypujemy roztartym w dłoniach majerankiem.

Cienkie plasterki sera ( cieniutkie, tylko dla dodania smaku. Pięknie się roztopią podczas pieczenia) układaamy na płacie boczku

i zwijamy w roladę i związujemy.

Blaszkę do pieczenia nacieramy dobrze smalcem i wkładamy roladę

Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 170-180 stopni. Czas zależy od wagi mięsa. U nas trwało to około 2 godzin.

Upieczony wyciągamy do ostygnięcia

Schłodzony kroimy w plastry i podajemy z pieczywem. Super smakuje z  na wpół ukiszonym ogórkiem

Smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1