Składniki przepisu
12 skrzydełek kurczaka
kilka listków szałwi
kilka gałązek świeżego tymianku
2 -3 ząbki czosnku
1 łyżka papryka słodka
1 paryczka chili
1 łyżeczki papryki ostrej w płatkach / Pul Biber /
2 łyżki białego octu winnego
oliwa extra wirgine 5 łyżek
sól morska
SOS TAJSKI
100 - 150 ml gotowego tajskiego sosu słodko-kwaśnego chili
1 łyżeczka sosu sojowego
Wydrukuj przepis >>Jeżeli już brak pomysłu na imprezkę bo wszystko już było to w takim przypadku możemy sięgnąć do sprawdzonego kurczaka, a raczej do skrzydełek z kurczaka.
Smakowite i proste danie na przyjęcie w domu lub na świeżym. Idealne jako przekąska do meczu lub dobrego filmu. Rewelacyjnie smakuje na świeżym powietrzu ale też nic mu nie brakuje w domu. Dla tych wrażliwych którzy nie mogą na ostro wystarczy pominąć ostre przyprawy.
Skrzydełka kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy.
Dzielimy je na mniejsze porcje
Do większej miski wlewamy ocet winny, dosypujemy paprykę słodką, sól morską i mieszamy dokładnie składniki. Dolewamy oliwę extra virgine i wrzucamy nasze kawałki kurczaka. Dokładnie mieszamy rękoma tak aby marynata obtoczyła każdy kawałek mięsa.
Przykrywamy folią do żywności i wkładamy do lodówki na 2-4 godz. lub do drugiego dnia.
Po zamarynowaniu przekładamy skrzydełka na blaszkę do pieczenia.
Dokładamy na wierzch liście szałwi, gałązki tymianku i czosnek w łupinkach.
Podlewamy wodą żeby się nie przypaliły tylko zrumieniły i zmiękły. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni na 1 godz. Po godzinie sprawdzamy czy już są mięciutkie. Jeżeli nie to przedłużamy pieczenie.
Do rondelka wlewamy tajski sos chili, dodajemy sos sojowy, posiekaną papryczkę chili, i paprykę ostrą w płatkach.
Mieszamy i zagotowujemy. Po zagotowaniu odstawiamy żeby wszystkie składniki połączyły się.
Wyjętego kurczaka z piekarnika przekładamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy chwilę. Dolewamy nasz sos i mieszamy żeby wszystkie skrzydełka były dokładnie obtoczone. Podsmażamy z sosem około 1-2 minut i przekładamy na talerz.
Czy gorące czy zimne smakują totalnie odlotowo i wierzę w to że u wielu zagoszczą jako stałe menu na imprezy.
Odlotowego smacznego
Wydrukuj przepis >>
Komentarze
Magda w dniu 2014-11-24 napisał/a:
"Uwielbiam te smaki. :)"
Ocena: 5/5