Diabelskie skrzydełka w tajskim sosie

Składniki przepisu

12 skrzydełek kurczaka

kilka listków szałwi

kilka gałązek świeżego tymianku

2 -3 ząbki czosnku

1 łyżka papryka słodka

1 paryczka chili

1 łyżeczki papryki ostrej w płatkach / Pul Biber /

2 łyżki białego octu winnego

oliwa extra wirgine 5 łyżek

sól morska

SOS TAJSKI

100 - 150 ml gotowego tajskiego sosu słodko-kwaśnego chili

1 łyżeczka sosu sojowego

Wydrukuj przepis >>



Jeżeli już brak pomysłu na imprezkę bo wszystko już było to w takim przypadku możemy sięgnąć do sprawdzonego kurczaka, a raczej do skrzydełek z kurczaka.

Smakowite i proste danie na przyjęcie w domu lub na świeżym. Idealne jako przekąska do meczu lub dobrego filmu. Rewelacyjnie smakuje na świeżym powietrzu ale też nic mu nie brakuje w domu. Dla tych wrażliwych którzy nie mogą na ostro wystarczy pominąć ostre przyprawy.

Skrzydełka kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy.

Dzielimy je na mniejsze porcje

Do większej miski wlewamy ocet winny, dosypujemy paprykę słodką, sól morską i mieszamy dokładnie składniki. Dolewamy oliwę extra virgine i wrzucamy nasze kawałki kurczaka. Dokładnie mieszamy rękoma tak aby marynata obtoczyła każdy kawałek mięsa.

Przykrywamy folią do żywności i wkładamy do lodówki na 2-4 godz. lub do drugiego dnia.

Po zamarynowaniu przekładamy skrzydełka na blaszkę do pieczenia.

Dokładamy na wierzch liście szałwi, gałązki tymianku i czosnek w łupinkach.

Podlewamy wodą żeby się nie przypaliły tylko zrumieniły i zmiękły. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni na 1 godz. Po godzinie sprawdzamy czy już są mięciutkie. Jeżeli nie to przedłużamy pieczenie.

Do rondelka wlewamy tajski sos chili, dodajemy sos sojowy, posiekaną papryczkę chili, i paprykę ostrą w płatkach.

Mieszamy i zagotowujemy. Po zagotowaniu odstawiamy żeby wszystkie składniki połączyły się.

Wyjętego kurczaka z piekarnika przekładamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy chwilę. Dolewamy nasz sos i mieszamy żeby wszystkie skrzydełka były dokładnie obtoczone. Podsmażamy z sosem około 1-2 minut i przekładamy na talerz.

Czy gorące czy zimne smakują totalnie odlotowo i wierzę w to że u wielu zagoszczą jako stałe menu na imprezy.

Odlotowego smacznego

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Magda w dniu 2014-11-24 napisał/a:
"Uwielbiam te smaki. :)"
Ocena: 5/5
 

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1