Duszone skrzydełka kurczaka z prawdziwkami i kaszą kuskus

Składniki przepisu

6-7 skrzydełek kurczaka

małe prawdziwki

1 szklanka kaszy kuskus

pęczek natki pietruszki

pęczek szczypiorku z cebulką

pół ogórka sałatkowego

papryka słodka lub ostra

1 pomidor malinowy

2 szlanki bulionu grzybowego

olej do smażenia

sól i pieprz

Wydrukuj przepis >>



Grzyby komponują się prawie ze wszystkimi rodzajami mięs. Kurczak jest delikatny, prawdziwki tylko podkreślą jego smak. Teraz kiedy sezon grzybowy się zaczyna, apetyt na grzyby wciąż rośnie. Proponuję lekkie danie ze skrzydełkami kurczaka.Danie łatwe wykonane w warunkach polowych w Bieszczadach.

Skrzydełka myjemy dokładnie, osuszamy. Obcinamy lotki i kroimy w miejscu stawu na dwie części. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką. Garnek rozgrzewamy, dodajemy olej i wkładamy kawałki skrzydełek.

Obsmażamy na silnym ogniu, dodajemy szklankę bulionu, zmniejszamy ogień i dusimy do miękkości ok. 30-35 min.

Prawdziwki

oczyszczamy delikatnie, kroimy na połówki

Szklankę kaszy wsypujemy do miski, zalewamy szklanką gorącego bulionu grzybowego / tak aby bulion wystawał ok. 0,5 cm nad kaszę/ , przykrywamy i odstawiamy na 5 minut.

Kaszę rozdrabniamy widelcem. Dokładamy posiekaną natkę pietruszki i pokrojony drobno szczypiorek.

Ogórek kroimy wdłuż na pół, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Pomidor kroimy na plastry i kroimy też w drobną kostkę. Dokładamy do kaszy.

Mieszamy wszystko dokładnie.

Suchą patelnię mocno rozgrzewamy, kładziemy prawdziwki i podpiekamy ok. 0,5 minuty.

Dodajemy 1 łyżkę oleju i smażymy podrzucająć jeszcze 0,5-1 minuty. Grzyby zdejmujemy z patelni.

W skrzydełkach bulion odparował i się lekko zagęścił.

Na kaszę wykładamy części skrzydełek , pomiędzy dokładamy podsmażone prawdziwki.

Na środku również układamy prawdziwki. Polewamy resztą płynu z duszenia

i smacznego.

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1