Kuskus z kurczakiem i sosem jogurtowym

Składniki przepisu

2 - 4 osób

szklanka kaszki kuskus

udka kurczaka bez podudzia

garść pomidorków koktajlowych

1 awocado / opcjonalnie /

pęczek natki pietruszki

pęczek dymki

papryka słodka

sól morska i pieprz

świeże gałązki tymianku

oregano

3 liście laurowe

pestki dyni / opcjonalnie /

sok z 1/2 cytryny

Oliwa extra virgine

SOS

dobry gęsty jogurt

1 ząbek czosnku

10 - 15 listków świeżej mięty

1 ogórek

Wydrukuj przepis >>



Kaszka kuskus ( couscous ) jest świetną alternatywą na ciepłe dni lata. Można ją przyrządzić samą jako sałatkę lub jak ja w tym przepisie z kawałkami kurczaka. Ja zrobiłem to z udek bez podudzia ale w tym wypadku nie jest to sztywny przepis. Mażna zrobić innymi częściami kurczaka. Ponieważ kawałki kurczaka zajmą nam przez pieczenie najwięcej czasu więc zacznę od przygotowania.

Na blaszkę do pieczenia kładziemy kawałki umytego i osuszonego kurczaka i doprawiamy z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką. Dolewamy ok. 2 szklanek wody żeby wytworzył się sos.

Skrapiamy oliwą, dokładamy liście laurowe i gałązki tymianku. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 50 min do 1 godz. obracając je po pół godzinie pieczenia.

SOS JOGURTOWY

Kiedy kurczak się piecze przygotowujemy sos jogurtowy.

Dobry gęsty jogurt, ja użyłem tureckiego ale to może być każdy byle był kremowy i gęsty

przekładamy do miski

Ząbek czosnku rozcieramy z solą i wkładamy do jogurtu. Liście mięty siekamy drobno i dokładamy. Ogórek kroimy na pół wzdłóż i łyżeczką usuwamy nasiona. Kroimy na wąskie paski wzdłóż a następnie w drobną kostkę i dorzucamy do jogurtu.

Całość doprawiamy solą morską i pieprzem, mieszamy i odstawiamy na pół godz. do lodówki żeby się dodatki połączyły.

przekładamy do salaterki i gotowe.

Pomidorki koktajlowe kroimy na pół i kładziemy na blaszkę do pieczenia. Skrapiamy oliwą i posypujemy oregano.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na 10 minut.

Kaszkę kuskus wsypujemy do miski, solimy i mieszamy z solą. Wrzącą wodą zalewamy kaszkę tak aby woda była ponad powierzchnię kaszki ok. 1 cm i odstawić na 5 - 10 minut aż kasza wchłonie cały płyn. Można zalać ją bulionem warzywnym lub drobiowym ale wtedy nie solimy kaszki.

Natkę pietruszki siekamy drobno. Dymkę kroimy drobno i dorzucamy do kaszki. Widelcem rozdrabniamy kaszkę i mieszamy wszystko. Przekładamy kaszkę na większy głęboki talerz.

Awokado kroimy wzdłóż na pół, wyciągamy pestkę i łyżką wyjmujemy miąższ.

Kroimy w kostkę i układamy na środku talerza. Awokado skrapiamy sokiem z cytryny żeby się nie przebarwił.

Awokado jest tu opcjonalnie. Jeżeli ktoś nie lubi można go pominąć. Ja bardzo lubię więc jest w moim daniu.

Zapieczone pomidorki wykładamy na wierzch i polewamy oliwą z blaszki. Pestki dyni prażymy na suchej patelni i posypujemy po wierzchu.

Kawałki upieczonego kurczaka układamy dookoła talerza, polewamy płynem z pieczenia kurczaka i podajemy z sosem jogurtowym.

Rewelacyjnie lekkie i pożywne danie na lato.

Smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1