Perliczka duszona w warzywach

Składniki przepisu

Perliczka

wędzonka boczkowa, tłusta

pół papryki czerwonej

pół papryki zielonej

kilka szalotek

1 duży ziemniak

seler naciowy

2 marchewki

1 pietruszka

włoska kapusta

pół cytryny

sól i pieprz

tymianek suszony

Rozmaryn świeży

Wydrukuj przepis >>



Perliczka - wspaniały w smaku ptak, jednak jeszcze mało popularny u nas. Mięsko o delikatnym smaku dzikiego ptactwa, cudownym aromacie, a duszona z warzywami w garnku rzymskim niezwykle soczysta i rozpływająca się w ustach.

Perliczkę, myjemy dokładnie i osuszamy papierowym ręcznikiem

Warzywa myjemy i przygotowujemy do krojenia

Perliczkę nacieramy solą i pieprzem i opruszamy mąką

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i kładziemy perliczkę. Obsmażamy dokładnie z dwóch stron aż się zarumieni.

Po przewruceniu na drugą stronę, dokładamy na patelnię szalotki

Na dno garnka rzymskiego układamy wędzonkę albo plastry słoniny

Na plastry kładziemy perliczkę, do środka wpychamy połówkę cytryny, pokrojone warzywa i kilka gałązek rozmarynu

Obkładamy warzywami.

Całość posypujemy tymiankiem, lekko solą i pieprzem a wierzch perliczki obkładamy wędzonką albo słoniną

Wstawiamy do piekarnika. Ustawiamy 170-180 stopni i zostawiamy na dwie godziny.

Po tym czasie mamy obiad gotowy

Tak samo można zrobić z kurczakiem lub innym ptactwem.

Wykładamy na talerze i smacznego

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1