Przepiórki z szałwią i wędzonym boczkiem

Składniki przepisu

4 przepiórki

10-12 liści świeżej szałwi

8 - 10 plastrów surowego, wędzonego boczku

szklanka wywaru drobiowego

3 marchewki

1 pietruszka

4 szalotki lub małe cebule

6-7 małych ziemniaków

1 mały por

2 ząbki czosnku

sól i pieprz

oliwa z pierwszego tłoczenia

Wydrukuj przepis >>



Eleganckie danie na wykwintną kolację. Przepiórki można kupić w sklepach Lidl, Makro lub Selgros.  Mięso z przepiórki jest niezwykle delikatne. Jest chude i bogate w witaminy.

Pomimo niewielkich rozmiarów jest mięsem bardzo wszechstronnym: możemy gotować, piec, dusić, nadziewać mięsnym, ziołowym lub owocowym farszem. Można zrobić delikatny rosół. Ja osobiście wolę przepiórki pieczone lub pieczone faszerowane.

Warzywa obieramy, płuczemy. Marchew i pietruszkę kroimy mniejszą na pół, większą na cztery.

Ziemniaki obieramy i kroimy wzdłóż na cztery części. Por kroimy w kawałki ok. 4 cm. Czosnek kroimy na pół. Szalotki kroimy wzdłóż na pół, większe na cztery. Wszystko wrzucamy do miski, skrapiamy oliwą, mieszamy dokładnie aby warzywa były obtoczone w oliwie i odstawiamy na bok.

Tuszki przepiórek dokładnie myjemy

osuszamy papierowym ręcznikiem, solimy i doprawiamy pieprzem.

Plastrami boczku owijamy przepiórki, pod każdy plaster wkładamy liść szałwi i obwiązujemy bawełnianym sznurkiem.

Większą patelnię rozgrzewamy, dodajemy oliwę i obsmażamy przepiórki z każdej strony.

Przepiórki zdejmujemy z patelni i odstawiamy na bok.

Na pozostały tłuszcz wrzucamy pokrojone warzywa i obsmażamy na silnym ogniu.

Zmniejszamy ogień, wlewamy wywar drobiowy, na wierzch kładziemy przepiórki, przykrywamy i dusimy ok. 10 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, termoobieg 180 stopni.

Do żaroodpornego naczynia przekładamy warzywa z powstałym sosem. Pozostałe liście szałwi siekamy drobno i posypujemy po wierzchu. Na warzywa układamy przepiórki

Wkładamy do piekarnika na 25 - 35 minut.

Jest to łatwe i piękne danie na wieczór przy świecach. A podane z dobrym, lekkim winem smakuje niebiańsko. Polecam i smacznego.

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

STS w dniu 2015-01-01 napisał/a:
"Super pomysł i połączenie smaków! Zapraszam do siebie."
Ocena: 5/5
 

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1