Udka kurczaka nadziewane prawdziwkami w sosie maderowym

Składniki przepisu

4 udka z kurczaka

1 pierś z kurczaka

5 mrożonych prawdziwków / średniej wielkości /

2 pęczki pietruszki

sól i pieprz

oliwa z oliwek 2-3 łyżki

ząbek czosnku

2 gałązki tymianku

1 szalotka lub pół czerwonej cebuli

Sos maderowy - zobacz zakładkę sosy , dipy, pasty

Odświeżająca salsa - zobacz zakładkę sosy , dipy, pasty

Wydrukuj przepis >>



Zapach jesieni zimą, czyli Udka kurczaka nadziewane prawdziwkami w sosie maderowym z grzybkami, odświeżającą salsą i ziemniaczkami z pietruszką.

Mogą to być też inne grzyby jak pieczarki, podgrzybki, kurki itd. Ja osobiście wolę prawdziwki ze względu na ich aromat.

Przygotowanie wydaje się pozornie trudne ale zapewniam Was że nawet początkujący da sobie radę. Zaczynamy o luzowania udek z kości: ostrym nożykiem nacinamy mięso przy kości dookoła i staramy się naciągać mięso w dół żeby kość była całkiem na wierzchu.Dochodzimy do stawu i nacinamy mięso dalej aż dojdziemy do połowy drugiej kości. Przecinamy lub delikatnie przerąbujemy kość. I jedno udko jest gotowe. Teraz pozostałe trzy.

Rozmrożone prawdziwki kroimy w kostkę ok. 1 cm. Szalotkę kroimy w droną kostkę. Czosnek drobno siekamy. Pietruszkę siekamy niezbyt drobno.

Na suchą rozgrzaną patelnię wrzucamy grzyby aby woda lekko odparowała. Dodajemy oliwę i mieszamy. Dodajemy szalotkę, czosnek i tymianek w gałązce. Potem można go łatwo usunąć.Smażymy grzybki 2-3 minuty i odstawiamy.

Do miksera wrzucamy pokrojoną pierś z kurczaka i miksujemy krótka na masę. Jeżeli nie macie miksera trzeba pierś bardzo drobno posiekać. Do zmiksowanej piersi dodajemy 3/4 naszych smażonych grzybów. Pozostałe będą do sosu. dodajemy część posiekanej pietruszki, pozostała część będzie do ziemniaków i salsy. Doprawiamy solą i pieprzem. Nadzieniem wypełniamy mocno nasze przygotowane udka i spinamy wykałaczkami żeby nadzienie nie wypadało.

Obsmażamy udka krótko na patelni z obu stron i delikatnie przekładamy na blachę do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 30 - 40 minut.

W międzyczasie przygotowujemy sos i salsę. /zobacz przepis/

Podajemy z ziemniakami utłuczonymi z natką pietruszki, z sosem i orzeźwiającą salsą.

Jeżeli mamy szczególną okazję możemy stworzyć do tego dania miłą atmosferę.

 

Smacznego

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1