Gulasz z jelenia z prawdziwkami na czerwonym winie

Składniki przepisu

2 kg mięsa gulaszowego z jelenia  ( oczywiście można zrobić z jednego kilograma wtedy składniki dzielimy na pół )

3 średnie cebule

3 ząbki czosnku

garść liści szałwi

mała garść gałązek tymianku

1 gałązka rozmarynu

kilka liści laurowych

8 ziarenek ziela angielskiego

4 marchewki

3 pietruszki / korzeń /

3 laski selera naciowego

7-8 prawdziwków świeżych lub o tej porze mrożonych

3 łyżki koncentratu pomidorowego

pół litra czerwonego dobrego wina wytrawnego

sól i pieprz

2 łyżki mąki

tłuszcz do smażenia

oliwa extra virgine do smażenia prawdziwków

natka pietruszki

Wydrukuj przepis >>



Dla smakoszy dziczyzny i leśnych grzybów - gulasz z jelenia. Najlepszy jest robiony w kociołku na dworze ale z braku możliwości w domu smakuje również rewelacyjnie.

Opłukane i osuszone mięso

wrzucamy partiami na silnie rozgrzaną patelnię.

Obsmażamy z obu stron

Patrtie obsmażonego mięsa przekładamy do przygotowanego wcześniej garnka. Po obsmażeniu wszystkiego mięsa na patelnie wrzucamy pokrojoną cebulę w półpiórka. W międzyczasie siekamy czosnek. Kroimy marchewkę i pietruszkę w romby.

Cebula szkląc się zbiera część smaków pozostawionych z obsmażania mięsa. Pod koniec smażenia cebuli dokładamy czosnek. Przekładamy wszystko do garnka z mięsem.

W razie potrzeby uzupełniamy tłuszcz i wrzucamy marchew i pietruszkę

Po lekkim obsmażeniu dorzucamy pokrojony seler naciowy. Na koniec dorzucamy pokrojoną w drobne paseczki szałwię.

Gałązki tymianku związujemy nitką i wrzucamy do garnka.

Obsmażone warzywa również przekładamy do garnka.

Na suchą patelnię po smażeniu wszystkiego wrzucamy prawdziwki. To nic że na patelni są jeszcze lekko przypalone resztki. To wszystko zostanie na koniec zebrane.

Pokrojene na większe kawałki najpierw obsmażamy na gorącej suchej patelni. Chodzi o to aby woda szybko odparowała a prawdziwki pozostałe jędrne.

Smażymy około trzech minut i dolewamy oliwy ekstra virgine i smażymy mieszając dalsze 3 minuty. Przekładamy do miseczki i odstawiamy na bok.

Na gorącą patelnię wlewamy wino i mieszamy drewnianą łyżką żeby wszystko to co przywarło do patelni rozpuściło się w winie. Kiedy alkohol już wyparuje wlewamy wino z patelni do garnka.

Dokładamy liście laurowe i ziele angielskie i gałązkę rozmarynu. NIE SOLIMY.

Przykrywamy pokrywką i doprowadzamy do wrzenia na silnym ogniu. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy 1,5 godz tak aby tylko wszystko pyrkało. W razie odparowania wina i soków z mięsa dolewamy wody. Po tym czasie przecier pomidorowy rozpuszczamy w szklance wody. Dobrze rozmieszany przecier wlewamy do garnka, doprawiamy solą i pieprzem i zagotowujemy.

Kiedy mięso jest miękkie tj po dalszych 30 minutach dorzucamy usmażone prawdziwki.

Zagotowujemy ponownie i serwujemy. Posypujemy natką pietruszki. Otwieramy dobre czerwone wino i niebiańskiego smacznego życzę.

 

 

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Magda w dniu 2014-11-24 napisał/a:
"Patrzę na te Twoje dania i stwierdzam, że chyba czas zakupić śliniak. :D To jest tak apetyczne, że momentalnie robię się głodna... :)"
Ocena: 5/5
 

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1