Jagnięcina pieczona podana z grzybami leśnymi

Składniki przepisu

Łopatka jagnięca

sól i pieprz

1 cebula

kilka ząbków czosnku

grzyby leśne

masło

kilka szalotek

 

Wydrukuj przepis >>



Młoda jagnięcina ma już to do siebie że nie potrzebuje udziwnień ziołowych. A już szczególnie wypasana na pięknych Bieszczadzkich łąkach pełnych soczystej trawy i ziół. Proste mięso i najprościej przygotowane smakuje wyśmienicie. A mały wypad do lasu dodał minimalnej pikanterii w postaci prawdziwków i kurek.

Mięso

nacieramy solą i pieprzem z każdej strony. Nie ma potrzeby zdejmowania wszystkich błonek. Mięso jest delikatne, młode i błonki się same rozpuszczą.

Do garnka wkładmy odrobinę smalcu

i wkładamy nasze mięso

opiekamy delikatnie i dodajemy opcjonalnie kilka ząbków czosnku w łupinkach i jedną cebulę pokrojoną na części

Podlewamy szklanką wody

i pieczemy w odkrytym garnku lub brytwance na wolnym ogniu ok 1,5 - 2 godz. obracając mięso co jakiś czas

i gotowe

Teraz czas na grzyby. Świeże grzyby czyścimy

   

Patelnię nagrzewamy, dajemy masło, wrzucamy szalotki

dodajemy pokrojone grzyby

i smażymy na silnym ogniu ok. 2-3 minut mieszając.

Mięso wykładamy na pólmisek, dodajemy grzyby

i najpiękniejszego smacznego

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1