Kotlety jagnięce z grilla

Składniki przepisu

4 kotlety jagnięce

MARYNATA:

3 łyżki octu winnego

5 łyżek oliwy extra virgine

płaska łyżeczka miodu

posiekany czosnek

gałązki świeżego rozmarynu

SOS JOGURTOWY:

200 ml gęstego jogurtu naturalnego

pół pęczka koperku

mały ząbek czosnku posiekany i roztarty w soli

sól i pieprz do smaku

młode ziemniaki gotowane i obsmażone

Wydrukuj przepis >>



Znowu piękna grillowa pogoda. Co prawda zapachniało burzą ale do popołudnia było spokojnie i nawet słonecznie. Więc grillowanie na przemian z kąpielą w basenie miało niewymierny charakter. A jeszcze bardziej na grillu ogniskowym.

Zwykle unikam paczkowanego mięsa, ale będąc wczoraj w Lidlu zobaczyłem paczkowane kotlety jagnięce. Sceptycznie wziąłem paczkę na próbę i zostałem pozytywnie zaskoczony. Tak delikatnej jagnięciny dawno już nie jadłem.

Kotlety jagnięce musimy zamarynować najlepiej co najmniej 3 godziny przed grillowaniem. Obtaczamy dokładnie w marynacie i zostawiamy na kilka godzin.

Ważne jest przy tym żeby kotlety wyjąć z lodówki co najmniej na godzinę przed grillowaniem żeby osiągnęły temperaturę otoczenia.

Rozgrzany grill smarujemy tłuszczem żeby mięsko nie przywarło. Kładziemy na silnie rozgrzany ruszt

Smażymy około 3  minut z jednej stronyi smarujemy pędzelkiem marynatą.

obracamy i tak samo smażymy z drugiej strony. Odkładamy na brzeg rusztu gdzie jest ciepło ale nie gorąco na 5 minut żeby doszły. Solimy tak jak wołowinę, dopiero na talerzu. Najlepiej grubą solą morską.

W międzyczasie obsmażamy ziemniaki na chrupko.

Podajemy dowolnie z sałatką albo jak ja z sosem jogurtowym

Nie chcę przechwalać ale smakują tak niebiańsko delikatnie i soczyście że muszę to koniecznie powtórzyć.

Życzę cudownego smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1