Składniki przepisu
1 sprawiony królik w całości 9 / ok 1,5 kg /
5 dużych ząbków czosnku
2 średnie cebule
3 papryki czerwone lub kolorowe
kilka zielonych i czarnych oliwek
2 łodygi selera naciowego
5 gałązek rozmarynu
garść świeżych liści szałwi
kilka gałązek tymianku
szklanka wytrawnego czerwonego wina
0.5 litra wywaru drobiowego
4 łyżki oliwy
125 g słodkiej śmietany
sól morska, pieprz , papryka słodka
Wydrukuj przepis >>Jakże mało jeszcze doceniane mięso a jak wspaniałe w smaku. Królik niegdyś ogromnie popularny na naszych stołach teraz z niewiadomych przyczyn jest na końcu list zakupowych. Mam nadzieję że tym Sróziemnomorskim przepisem trochę zachęcę Was do umieszczenia go od czasu do czasu w domowym Menu.
Dobrze umytego i osuszonego królika dzielimy na sześć częsci. Można kupić już porcje z królika żeby było łatwiej.
Do brytwanny lub garnka do pieczenia wlewamy oliwę i rozgrzewamy. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy kawałki królika i solidnie opiekamy z obu stron.
Robimy to na raty żeby nie wychłodzić tłuszczu i żeby mięso nie puściło soku.
Kiedy mięso się opieka, siekamy drobno rozmaryn, szałwię, seler naciowy
Cebulę kroimy na ćwiartki, czosnek kroimy drobno
Podsmażone mięso wyciągamy z rondla i kładziemy drugą partię
Kiedy jest gotowe dokładamy czosnek, cebulę, seler, rozmaryn i szałwię. Smażymy krótko i zalewamy winem.
Kiedy wino odparuje dolewamy wywar drobiowy, dokładamy wcześniej podsmażone kawałki królika
Na wierzch kładziemy gałązki tymianku
Przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu ok. 35 minut.
Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w duże kawałki
Po 35 minutach ostrożnie podnosimy pokrywę, doprawiamy solą, pieprzem . Dokładamy pokrojoną paprykę.
Ponownie zakrywamy i dusimy jeszcze 30 minut.
Po tym czasie wyciągamy kawałki mięsa na pólmisek. Płyn z warzywami podgrzewamy i dodajemy śmietanę. Mieszamy i doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem i słodką mieloną papryką. Jeżeli sos jest jeszcze za rzadki to zagęszczamy go mąką roztrzepaną z wodą. Sosem z warzywami polewamy królika.
Cudowny, niepowtarzalny smak i delikatne kruche mięso. Polecam serdecznie. Smacznego.
Wydrukuj przepis >>
Komentarze
Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.