Królik duszony z ziołami

Składniki przepisu

1 sprawiony królik w całości 9 / ok 1,5 kg /

5 dużych ząbków czosnku

2 średnie cebule

3 papryki czerwone lub kolorowe

kilka zielonych i czarnych oliwek

2 łodygi selera naciowego

5 gałązek rozmarynu

garść świeżych liści szałwi

kilka gałązek tymianku

szklanka wytrawnego czerwonego wina

0.5 litra wywaru drobiowego

4 łyżki oliwy

125 g słodkiej śmietany

sól morska, pieprz , papryka słodka

Wydrukuj przepis >>



Jakże mało jeszcze doceniane mięso a jak wspaniałe w smaku. Królik niegdyś ogromnie popularny na naszych stołach teraz z niewiadomych przyczyn jest na końcu list zakupowych. Mam nadzieję że tym Sróziemnomorskim przepisem trochę zachęcę Was do umieszczenia go od czasu do czasu w domowym Menu.

Dobrze umytego i osuszonego królika dzielimy na sześć częsci. Można kupić już porcje z królika żeby było łatwiej.

Do brytwanny lub garnka do pieczenia wlewamy oliwę i rozgrzewamy. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy kawałki królika i solidnie opiekamy z obu stron.

Robimy to na raty żeby nie wychłodzić tłuszczu i żeby mięso nie puściło soku.

Kiedy mięso się opieka, siekamy drobno rozmaryn, szałwię, seler naciowy

 

Cebulę kroimy na ćwiartki, czosnek kroimy drobno

 

Podsmażone mięso wyciągamy z rondla i kładziemy drugą partię

Kiedy jest gotowe dokładamy czosnek, cebulę, seler, rozmaryn i szałwię. Smażymy krótko i zalewamy winem.

Kiedy wino odparuje dolewamy wywar drobiowy, dokładamy wcześniej podsmażone kawałki królika

Na wierzch kładziemy gałązki tymianku

Przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu ok. 35 minut.

Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w duże kawałki

Po 35 minutach ostrożnie podnosimy pokrywę, doprawiamy solą, pieprzem . Dokładamy pokrojoną paprykę.

Ponownie zakrywamy i dusimy jeszcze 30 minut.

Po tym czasie wyciągamy kawałki mięsa na pólmisek. Płyn z warzywami podgrzewamy i dodajemy śmietanę. Mieszamy i doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem i słodką mieloną papryką. Jeżeli sos jest jeszcze za rzadki to zagęszczamy go mąką roztrzepaną z wodą. Sosem z warzywami polewamy królika.

Cudowny, niepowtarzalny smak i delikatne kruche mięso. Polecam serdecznie. Smacznego.

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1