Łopatka jagnięca - pieczona

Składniki przepisu

Łopatka jagnięca, cała

warzywa rosołowe

szalotki

sól i pieprz młotkowany

świeży rozmaryn

2 łyżeczki musztardy, najlepiej Dijon

olej rzepakowy

1 główka czosnku

suszone dzikie oregano albo zwykłe.

1 szklanka bulionu

1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina

opcjonalnie, leśne grzyby

Wydrukuj przepis >>



Będąc w środę na farmie u Nikosa, dostałem w prezencie taką cudowną łopatkę jagnięcą. Takie świeże cudo nie wymaga żadnej skomplikowanej obróbki. Proste składniki dają najbardziej wytworne danie. Ale co tu dużo opisywać jak język mam już na wierzchu.

Łopatkę jagnięcą

płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Tej akurat nie musiałem wstępnie obrabiać.

Przygotowujemy marynatę

Do miseczki dajemy dwie łyżeczki musztardy, 2-3 łyżki oleju rzepakowego, sól i gruboziarnisty pieprz, można dołożyć oregano. Mięso nakłówamy ostrym nożem żeby marynata szybciej i głębiej weszła. Nie ma potrzeby zostawiać na noc czy też dwa dni. Jagnięcina jest tak delikatna w sobie że może od razu być pieczona.

Czosnek kroimy na kawałki w łupinie, gałązki rozmarynu rwiemy na krótsze kawałki. Część wykładamy na blachę do pieczenia, lub dużej gęsiarki.

Pastę wcieramy mocno w łopatkę, kładziemy na blachę i resztę czosnku i rozmarynu dajemy na wierzch.

Do bulionu wlewamy wino, mieszamy i wylewamy na blaszkę.

Przykrywamy dokładnie folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 2,5 godziny.

W tym czasie przygotowujemy warzywa

i kroimy je

Po tym czasie wyciągamy mięso, widać jak oddziela się od kości, takie lubię najlepiej

i dodajemy dookoła warzywa.Przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika na ok. 45-50 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię, podkręcamy piekarnik do 210 stopni i zapiekamy 10-15 minut. Gotowe. Mięso wykładamy na deskę i przykrywamy folią aluminiową na ok. 15 min. żeby odpoczęło. Sos z pieczenia przecedzamy przez sitko i odgrzewamy aż się zredukuje lub zagęszczamy i doprawiamy do smaku odrobiną cukru.

Rydze podsmażamy krótko na maśle

Mięso przekładamy na półmisek, obkładamy warzywami i rydzami, otwieramy piękne czerwone wino

i odlotowego smacznego :D

 

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1