Pieczeń z koźlęciny

Składniki przepisu

Mięso z koźlęcia ok. 2 kg

6-8 ząbków czosnku

3 cebule pokrojone w talarki

musztarda, używam sarepskiej

sól i pieprz

paryka słodka 1 łyżka

ziele angielskie 7 ziaren

2 liście laurowe

Pul Biber lub ostra papryka 1 łyżeczka

kilka gałązek tymianku

1 gałązka rozmarynu

oliwa extra virgine 1 mała filiżanka

szklanka czerwonego wytrawnego wina

Wydrukuj przepis >>



Koźlina. Mięso mało popularne w Polsce ale jest niesamowitym rarytasem. Otrzymałem z gospodarstwa ekologicznego młodego capka/ koziołka/ kozy trzymane są na mleko. Jest to mięso delikatniejsze od cielęciny. Skorzystałem z przepisu moich tureckich kolegów. W końcu są specjalistami jeżeli chodzi o koźlęcinę czy też jagnięcinę.

Mięso dzielimy na części

i przyprawiamy solą pieprzem i papryką.

Gicze nacieramy bardziej, ponieważ są grubsze. Zasadą jest aby nie przedobrzyć z przyprawami. Mięso powinno oddać prawdziwy swój smak delikatnie podkręcony przyprawami. Wlewamy oliwę i wszystko razem obtaczamy w oliwie.

Przygotowujemy zioła. Kilka gałązek świeżego tymianku

jedna gałązka rozmarynu

Cebula pokrojona w talarki

i kilka ząbków czosnku

Do garnka, rondla, brytwanny wkładamy najpierw kilka krążków cebuli, ziele angielskie i liść laurowy.  Najlepszy do tego byłby tak zwany rzymski garnek, gliniany z pokrywką. Ale w naszym kraju niestety nie jest popularny. Układamy na cebuli gicze, które mają grubsze mięso, łopatki, przekładamy plastrami cebuli i ząbkami czosnku. Na koniec dodajemy żeberka. Żeberka prawidłowo powinny się marynować około 2 godzin. Ale układając mięso w miarę ciasno mogą się marynować razem z pozostałym mięsem.Dodajemy resztę cebuli, czosnku i ziół.

Wlewamy resztę oliwy z obtaczania. Dolewamy wino. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki do następnego dnia.

UWAGA

Mięso kozie jest chude i nie ma tłuszczu. Pieczemy koniecznie pod przykryciem ponieważ moży wyschnąć.

Wkładamy nasze naczynie z zamarynowanym mięsem do zimnego piekarnika. Nastawiamy na 180 stopni. Pieczemy 1 godzinę i 30 minut. Tego czasu nie możemy przekroczyć.

Wyciągamy z piekarnika, zdejmujemy pokrywkę i zapach odbiera nam zmysły.

Podajemy z młodymi ziemniakami, zieloną fasolką, lub sałatką. Koniecznie lampką czerwonego wina wytrawnego.

Mięso jest delikatniejsze od najbardziej delikatnej cielęciny

Smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

kuba w dniu 2015-05-14 napisał/a:
"kupilem po 12 zl. zakg.i zapytlowalem.Zobaczymy "
Ocena: 0/5
 

Byniu Tor w dniu 2014-10-21 napisał/a:
"Cieszę się, jest niewiele osób które mają odwagę spróbować koźlęciny. Gratulacje."
Ocena: 0/5
 

Iwona w dniu 2014-10-20 napisał/a:
"Super przepis,mięso z kozy robiłam i jadłam pierwszy raz-wyszło mięciutkie,aromatyczne z lekką nutą słodyczy w tle-naprawdę polecam!"
Ocena: 5/5
 

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1