Składniki przepisu
FARSZ,
2 posiekanelub starte cebule,
1 surowy, obrany i starty ziemniak,
3 łyżki ziół : natka pietruszki, koperek, oregano,majeranek, listki czosnku,
2 łyżki pasty lub passaty pomidorowej,
1 łyżeczka papryki słodkiej,
1/2 łyżeczki paptyki ostrej
CIASTO: 1 jajko,
ok. 50 ml wody,
ok. 400 g mąki,szczypta soli,
WARZYWA,
Kolorowa papryka 5 szt,
2-3 małe cukinie,
pomidorki lub pomidory,
marchew 5 szt,
1 chili,
3 ząbki czosnku,
spora cebula,
trochę bulionu, lub wody, lub passaty
Najlepsze potrawy Azerbejdżanu powstają w zaciszu domowym, przygotowywane są pieczołowicie, czasem nawet wiele godzin.
Mięso baranie, jagnięcina mało doceniane u nas, świeży drób wyhodowany we własnym gospodarstwie, własne warzywa nieskażone chemią a w tle kultowa azerbejdżańska herbatka z samowaru. Sięgneliśmy więc do smaków Azerbejdżanu...
Pierogi z mięsem z Azerbejdżanu
Farsz: mięso, starty surowy ziemniak, cebula i zioła,
wszystko dokłanie łączymy i odstawiamy na około 30 minut.
CIASTO: Jajko mieszamy z wodą i solą , dodajemy mąkę i zarabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 minut.
WARZYWA: Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy w woku lub rondlu
dodajemy pokrojoną cukinię i marchew
Papryki kroimy w paski
pomidory kroimy na pół, jeżeli są duże na ćwiartki
Smażymy ok. 4-5 minut , podlewamy odrobiną bulionu lub wody lub passaty
Mieszamy i wyłączamy palnik
PIEROGI:
Ciasto cienko wałkujemy i wykrawamy paski szerokości ok. 8 cm i długości ok. 25 cm
Nakładamy farsz przez środek, składamy pasek na pół ale nie zaklejamy
Zwijamy w ślimak
układamy na warzywach, przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu ok. 45 min.
Wykładamy na talerze i można zaczynać niesamowitą podróż kulinarną
Smacznego
Komentarze
Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.