Patera serowa

Składniki przepisu

Sery

winogrono zielone i ciemne

mieszanka orzechów

Wydrukuj przepis >>



Oprócz wszelkiego rodzaju wędlin i mięs również sery są idealnym produktem na wszelkiego rodzaju imprezy. A już szczególnie dla miłośników sera. Wszystko zależy tak naprawdę od naszej wyobraźni i oczekiwań gości. Najważniejsze żeby przyciągały uwagę i oczywiście smakowały.

Ta propozycja jest prosta w wykonaniu. Jest to patera w pełni symetryczna i rozpoczęcie pracy zaczyna się od idealnego ustawienia środka.

Zaczynamy od miękkiego sera który będzie służył jako środek patery

Znaczymy linię krojenia

i kroimy ser dokładnie według wyznaczonych linii.

Układamy według wyznaczonego środka

Teraz możemy wykroić małe trójkąty

Teraz wyznaczamy przekątne tak aby odległości były jednakowe.

I zaczynamy układanie krojonego sera. Ja użyłem tutaj siedem gatunków sera. Nie podaję jakich ponieważ jest to indywidualne dla każdego według smaku. Ser miękki pokrojony jest w prostokąty a twardy w trójkąty.

Kiedy wszystkie pola mamy ułożone oddzielamy je na przemian ćwiartkami winogrona. Raz zielonym raz ciemnym

Tak powinno wyglądać przed końcowa dekoracją

Na suchą patelnię wrzucamy mieszankę orzechów i prażymy je ze wszystkich stron.

Odstawiamy do ostygnięcia. Ostudzone orzechy wkładamy do środka.

Dokładamy po jednym orzechu na każde pole i nasza patera jest gotowa.

Przyjemności i smacznego

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1