Krem z białych szparagów

Składniki przepisu

1 pęczek białych szparagów

1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę

1 litr wywaru drobiowego albo warzywnego

czubata łyżka masła i łyżka oliwy extra virgine

pestki dyni mała garść

sól

biały pieprz

200 ml kwaśnej śmietany

kilka listków bazylii

grzanki z ciabatty

 

Wydrukuj przepis >>



Dzisiaj zrobiła się dziwna pogoda. Niby słońce ale bardzo chłodno. Słońce właściwie nie pozwala na potrawy ciężkie ale jest zimno. Zabrałem się więc do rozgrzewającego kremu z białych szparagów.

Pęczek szparagów płuczemy i delikatnie obieramy ze skórki poniżej główek. Zdrewniałe końcówki odłamujemy. Szparag wie w którym miejscu ma się ułamać. Około 1/3 od dołu szparaga.

Odcinamy główki a resztę kroimy drobno

Do rozgrzanego rondla dajemy masło i łyżkę oliwy i wrzucamy pokrojoną drobno cebulę.

Delikatnie szklimy cebulkę i dorzucamy pokrojone szparagi

Smażymy wszystko ok. 5 min i wlewamy wywar

Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i zostawiamy na małym ogniu 25 minut.

Pestki dyni

wsypujemy na rozgrzaną suchą patelnię i prażymy. Mieszamy często żeby się nie przypaliły. To trwa ok. 3 min.

Do małego garnka wlewamy ok. 2 cm wody i zagotowujemy. Na wrzącą wodę wrzucamy czubki szparagów i gotujemy pod przykryciem 3 min.

Wyjmujemy łyżką cedzakową i wkładamy do zimnej wody żeby się zahartowały. odcedzamy i odstawiamy na bok.

Kilka kromek ciabatty albo bagietki opiekamy na blasze i robimy grzanki. Odstawiamy na bok.

Ugotowane szparagi odstawiamy z ognia.

Do miseczki przekładamy śmietanę i mieszamy. Do śmietany dolewamy kilka łyżek gorącego wywaru i mieszamy. W ten sposób hartujemy śmietanę żeby się nie zważyła. Dodajemy jeszcze kilka łyżek, mieszamy i całość przelewamy do wywaru.

Miksujemy dokładnie wszystko.

Zmiksowany krem przecedzamy przez sito z powrotem do rondla. Stawiamy na gaz i gotujemy do momentu wrzenia i jeszcze 2 minuty dłużej.

Do bulionówki wlewamy nasz krem. Na wierzch kładziemy kilka czubków szparagów. Posypujemy prażonymi pestkami dyni. Dokładamy listki bazyli i zajadamy z grzanką. Wspaniały krem, bardzo rozgrzewający.

SMACZNEGO

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1