Składniki przepisu
6 świeżych pomidorów lub 2 puszki pokrojonych pomidorów lub swój przecier pomidorowy 0,75 l
1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę
garść świeżych liści szałwi
wywar wołowy lub drobiowy 0,75 l
2 ząbki czosnku posiekane
100 g śmietany kwaśnej
oliwa extra virgine
sól i pieprz
listki bazylii do dekoracji
Wydrukuj przepis >>Delikatny krem pomidorowy to rodzaj zupy który można podawać bez względu na porę roku.
W rondlu lub garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulkę, czosnek. Podsmażamy chwilkę i dodajemy szałwię.
Smażymy tak długo aż cebulka się pięknie zeszkli ale nie zbrązowieje. Dolewamy przecier.Mój przecier mam w słoikach 0,75 l więc starczy zawsze na kilka porcji. Ja dolewam przecier swojej roboty ale można dorzucić pomidory pokrojone w kostkę albo pomidory z puszki.
Podgrzewamy wszystko i dolewamy wywar. Można dolać rosołu lub wywaru specjalnie ugotowanego. Ja osobiście dwa razy w roku gotuję wywary i pasteryzuję w słoikach 0,75 l. Starczają na ok. pół roku. W tym przypadku użyłem wywar wołowy.
Po wlaniu wywaru doprowadzamy do wrzenia i gotujemy wszystko ok 10-15 min aż wszystkie smaki się rozpuszczą i połączą.
Zdejmujemy z ognia i dolewamy śmietany. Miksujemy wszystko na gładki i jednolity lśniący krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zagotowujemy jeszcze raz i serwujemy z przybraniem z bazylii i fajnymi grzankami.
Smacznego
Wydrukuj przepis >>
Komentarze
Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.