Składniki przepisu
ok. 600 g ziemniaków
1 l wywaru drobiowego lub mięsnego
100 g sera pleśniowego typu Lazur, Rokpol
1 cebula
2 ząbki czosnku
100 g grzybów najlepiej prawdziwków ale mogą być inne
szczypiorek zielony
oliwa z pierwszego tłoczenia
sól i pieprz
Wydrukuj przepis >>Świetnie rozgrzewająca żołądek zupa. Idealna na dzisiejszy szary i mroźny dzień. Bardzo łatwa. Wykonanie pół godziny.
A zatem do dzieła.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek na drobno. Grzyby kroimy w plastry.
Do garnka w którym będzie się gotowała zupa wlewamy 2-3 łyżki oliwy i wrzucamy cebulę i czosnek.
Smażymy aż cebula zacznie się złocić i dodajemy odsączone, pokrojone ziemniaki.
Mieszamy i smażymy na mocnym ogniu kilka chwil. Zalewamy wywarem
zmniejszamy ogień, przykrywamy i czekamy aż się zagotuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem około 20 minut.
Na patelnię wlewamy oliwę i rozgrzewamy. Rozkładamy grzyby tak aby były obok siebie. Podsmażamy ok. 2 min i obracamy.Po minucie zdejmujemy na ręcznik papierowy do odsączenia.
Do zupy dodajemy pokruszony ser i mieszamy aż się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i miksujemy całość.
Wykładamy na talerze, dodajemy grzyby i pokrojony szczypiorek.
Zjawiskowo, dobra. Smacznego.
Wydrukuj przepis >>
Komentarze
Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.