Bieszczadzkie gołąbki z ziemniakami

Składniki przepisu

 Główka kapusty

ok. 1 jg ziemniaków

3-4 ugotowane ziemniaki

2 cebule

1 jajo  (opcjonalnie)

2-3 łyżki dobrego wiejskiego masła 

Wydrukuj przepis >>



 Bieszczady należały do ubogich ziem. Oprócz owsa uprawiono przede wszystkim kapustę i ziemniaki. Dlatego też kuchnia bieszczadzka jeżeli o takiej możemy mówić opierała się głównie na tych dwóch składnikach. Uprawiano również fasolę, owies, żyto ale kapusta i ziemniak były codziennymi potrawami. Gołąbki z ziemniakami są znane na całym Podkaraciu, także na Podlasiu pod nazwą Holubcie, Golubcy. Pod tą nazwą są znane też na Białorusi. 

Kapustę przygotowywujemy jak zwykle na gołąbki

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce. Odciskamy na sicie lub gazie. 

Ugotowane ziemniaki

tłuczemy. Cebulkę podsmażamy na maśle lub smalcu

Starte ziemniaki, ugotowane i utłuczone ziemniaki oraz cebulkę z masłem łączymy i wyrabiamy na masę.

Doprawiamy solę i pieprzem a można też majerankiem

Układamy na liściach kapusty

i zwijamy gołąbki.

Układamy ciasno w brytwannie lub naczyniu żaroodpornym, wyłożonym wcześniej liśmi kapusty

zalewamy bulionem warzywnym lub drobiowym i zapiekamy ok. 40-45 minut w 170-180 stopni.

Jeżeli używamy tylko gotowanych ziemniaków , dodajemy odrobinę kaszy manny.

Ja osobiście lubię jeszcze podsmażyć na patelni

tak żeby kapusta się dobrze zrumieniła.

Smacznego

 

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1