Jagnięcina po Lesku

Składniki przepisu

 jagnięcina

kilka ząbków czosnku

ziarna pieprzu

ziarna ziela angielskiego

liść laurowy

szczypta cynamonu

gałązka mięty

czerwone wino

leśne grzyby

smalec do smażenia

sól pieprz do smaku

bulion wołowy

Wydrukuj przepis >>



 Jagnięcina po Lesku to nazwa nasza własna na danie z jagnięciny. Ponieważ większość składników pochodzi z Leska i lasów i łąk leskich oraz wykonanie przy stoku Czulni więc jagnięcina po Lesku jest naszym zdaniem najodpowiedniejsza.

Mięso kroimy w większą kostkę,

i przesmażamy na smalcu, podlewamy dobrym czerwonym winem i dusimy do odparowania.

Następnie dodajemy kilka ząbków czosnku w całości, ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz kilka listków laurowych i podlewamy bulionem wołowym a najlepiej baranim. Dusimy do miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy szczyptę cynamonu i gałązkę mięty polnej.

Ponieważ trafiły się nam i rydze i prawdziwki więc dodamy je do dania.

Na rozgrzanej patelni przy odrobinie masła i oleju przesmażamy prawdziwki pokrojone w kostkę, chyba że małe to całe lub połówki

na rozgrzaną blache kładziemy rydze , bardzo krótko podpiekamy z dwóch stron żeby były chrupkie.

Dodajemy jagnięcinę , delikatnie mieszamy i serwujemy z dodatkiem świeżych ziół

Smacznego 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1