Składniki przepisu
jagnięcina
kilka ząbków czosnku
ziarna pieprzu
ziarna ziela angielskiego
liść laurowy
szczypta cynamonu
gałązka mięty
czerwone wino
leśne grzyby
smalec do smażenia
sól pieprz do smaku
bulion wołowy
Wydrukuj przepis >>Jagnięcina po Lesku to nazwa nasza własna na danie z jagnięciny. Ponieważ większość składników pochodzi z Leska i lasów i łąk leskich oraz wykonanie przy stoku Czulni więc jagnięcina po Lesku jest naszym zdaniem najodpowiedniejsza.
Mięso kroimy w większą kostkę,
i przesmażamy na smalcu, podlewamy dobrym czerwonym winem i dusimy do odparowania.
Następnie dodajemy kilka ząbków czosnku w całości, ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz kilka listków laurowych i podlewamy bulionem wołowym a najlepiej baranim. Dusimy do miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy szczyptę cynamonu i gałązkę mięty polnej.
Ponieważ trafiły się nam i rydze i prawdziwki więc dodamy je do dania.
Na rozgrzanej patelni przy odrobinie masła i oleju przesmażamy prawdziwki pokrojone w kostkę, chyba że małe to całe lub połówki
na rozgrzaną blache kładziemy rydze , bardzo krótko podpiekamy z dwóch stron żeby były chrupkie.
Dodajemy jagnięcinę , delikatnie mieszamy i serwujemy z dodatkiem świeżych ziół
Smacznego
Wydrukuj przepis >>
Komentarze
Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.