Kartoplani hałuszky z bryndzą, pieczone

Składniki przepisu

 1-1,5 ziemniaków

masło wiejskie

1-2 wiejskie jaja

ok. 1/2 kg mąki,sól do smaku

FARSZ

ok. 200 g bryndzy

2-3 łyżki dobrej wiejskiej śmietany

Sos kurkowy z kaparami

słoiczek kurek w solance albo świeżych

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki kaparów

pieprz, sól ziołowa od Adama, tymianek, masło lub olej

Wydrukuj przepis >>



 Dzisiejsza regionalna kuchnia bieszczadzka ma nie wiele wspólnego z tradycyjnymi daniami choć pod takie często się podszywa. Wśród dań rzekomo bojkowskich czy łemkowskich mażna znaleźć nazwy których dawni mieszkańcy w ogóle nie znali. Takie chwytne nazwy jak zupa-dupa, nupis,klusz, paszka, placki po bieszczadzku, szmyrglówka to nazwy mające przyciągnąć turystów spragnionych kuchni regionalnej, prawdziwej bieszczadzkiej.

Jednak dawna kuchnia była bardzo mało urozmaicona a głównymi produktami były ziemniaki, mąka i kapusta. Ziemniaki jedzono na wszelkie możliwe sposoby. Dzisiaj przedstawimy naszą wersję potrawy " kartoplani hałuszky z bryndzą w sosie kurkowym z kaparami"  Wersja wykwintna na owe czasy jak i współczesne.

Ugotowane ziemniaki

mielimy lub przeciskamy przez praskę

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajo

pozostałe składniki i zarabiamy ciasto

Bryndzę mieszamy ze śmietaną

Z gotowego już ciasta, odrywamy kawałki i opruszonymi mąką rękoma rozgniatamy placuszki, które napełniamy farszem i zaklejamy. Zaklejone układamy na wysmarowanej masłem blasze lub wyłożonej papierem który też smarujemy masłem.

Następnie smarujemy rozpuszczonym masłem, można też roztrzepanym jajkiem

i pieczemy w rozgrzanym piekarniku na rumiano.

Sos kurkowy z kaparami,

Kurki kroimy

wrzucamy na patelnię , dodajemy cebulkę

kapary

śmietanę i zioła. Dusimy aż sos zacznie gęstnieć.

Hałuszky podajemy z sosem. Kieliszek

 

dobrego wytrawnego wina podrasuje dodatkowo smak i zaostrzy apetyt. SMACZNEGO 

 

 

 

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1