Korowaj

Składniki przepisu

 1 kg mąki

10 dag drożdży

5 jajek

pół kostki masła

1 szklanka cukru lub miodu

1 szkl mleka

dodatkowo 2 żółtka do posmarowania

Wydrukuj przepis >>



Karawaj nasz charoszy
bo charoszyje karawajnicy jaho pakli,
karawaj nasz kruhły
bo kruhłyje karawajnicy jaho hibali,
karawaj nasz rumianu
bo karawajnicy rumianyje...

Wreszcie....to ciasto śniło się Beatce nocami od czasu pierwszej wizyty w Muzeum w Myczkowie. Korowaj,ten akurat bez dwajanów i trajanów ale to nieśmiała próba i ciasta i formy i pieca. Następny ma już wyznaczoną datę i będzie upieczony w pełnej okazołości z dwajanami i trajanami.

Troszeczkę historii: Korowaj to kołacz, tradycyjne, obrzędowe pieczywo weselne. Jego pieczenie było bardzo ważną czynnością obrzędową. Ciasto na niego wyrabiano z pszenicy, a w przypadku jej braku - z żyta. W miejscowości Bóbrka w Bieszczadach pieczono go wieczorem, kiedy młoda z drużką wróciły ze sprosin. Zasiadalły wraz ze starostą i starościnami za stołem a starosta trzykrotnie prosił rodziców o błogosławieństwo dla korowaja tymi słowy: " Panie ojcze, pani matka i rodynu błyznu i dalnu, proszu błogosławyty raz, druhuj i tretyj, błogosławyty korowaj misyty."  Rodzice odpowiadali: " Niech Pan Boh błohosławyt." Korowaj do pieca wkładano przy dźwiękach muzyki. ( źródło: Andrzej Karczmarzewski Świat Bojków. wyd. Libra )

A teraz do dzieła:

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Nie używamy soli.

W ciepłym mleku rozpuszczamy drozdże

i łączymy z 1/2 kg mąki. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Następnie po wyrośnięciu dodajemy jajka

cukier

masło roztopione

i wyrabiamy dosypując resztę mąki. Wyrabiamy ciasto ręcznie

aż będzie odchodzić od ręki i będzie lśniące i gładkie

Ponownie przykrywamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotowywujemy ozdoby.

Garnek natłuszczamy i wykładamy ciasto. Jako forma służył garnek a my posililiśmy się już techniką i garnek użyliśmy aluminiowo-tytanowy ze specjalną warstwą ochronną.

Zostawiamy ponownie na 15 minut.

Po tym czasie smaryjemy rozmąconymi żółtkami i układamy ozdoby.

Pieczemy w temperaturze 180-200 stopni aż uzyska piękny rumiany kolor

Możemy się zabrać do delektowania się korowajem.

Smacznego

Ten przepis który teraz podajemy jest uproszczoną formą do wykonania przez każdego. Ten właściwy z różnych powodów nie będzie publikowany.

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1