Myczkowskie kluski

Składniki przepisu

 Ser kozi

ziemniaki ugotowane w mundurkach

mąka

1-2 jaja

cebula

mleko

masło

kapusta kiszona ( najlepiej swoja )

sól i pieprz

Wydrukuj przepis >>



 Jeżeli mamy jakiś problem w kuchni to tylko z nazwaniem naszego dania. Tym razem Myczkowskie kluski, dlaczego? wszystkie produkty poza mąką która jest z młyna w Izdebkach, są z Myczkowa, wymyślone i zrobione w Myczkowie i najważniejsze to najdelikatniejszy ser kozi od naszych sąsiadów w Myczkowie. Tak, tyle byłoby do genezy tej nazwy. Dodam tylko Myczków to Bieszczady i południowe kresy więc mamy namiastkę wspólczesnego kresowego dania.

Ciasto podobnie robi się jak kartoplani hałuszky czy też włoskie gnocchi.

Zaczynamy od przygotowania kapusty jak do pierogów czyli gotujemy, odciskamy i przesmażamy

Doprawiamy

studzimy i możemy wymieszać z drobno pokrojonym kozim serem lub zrobić tak jak my.

Ziemniaki gotujemy, studzimy i przepuszczamy przez praskę lub maszynkę do mięsa.

Do ziemniaków dodajemy 1-2 łyzki masła, tyle samo mleka, jajka, odrobinę soli i tyle mąki aby powstało miękkie i pulchne ciasto

Gotowe i wyrobione ciasto

Ciasto formujemy w gruby wałek ok 7 cm

odcinamy kawałki

Przygotowany kozi ser, kroimy na małe kawałeczki

i nadziewamy ciasto kapustą i serem

Zlepiamy dokładnie i formujemy na kształt bułek

smarujemy stopionym i wystudzonym masłem

i układamy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia

Pieczemy w temperaturze 200 stopni do zrumienienia

Podajemy z dowolnym sosem, surówką , sałatką itp

Niezwykle delikatne i mięciutki oczywiście z lekko ciągnącym nadzieniem

Smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1