Baranie żeberka z miętą w tle

Składniki przepisu

 1 kg żeberek baranich, 

2 łyżki domowego smalcu

pół szklanki prawdziwej wiejskiej śmietany

2 cebule

natka pietruszki, pęczek

łyżka słodkiej papryki, mięta świeża lub suszona

5 jajek

sól i pieprz

 

Wydrukuj przepis >>



 Cesarstwo Austro-Węgierskie miało pod sobą wiele narodowości. To między innymi przełożyło się na kuchnię. Powstało wiele mieszanych dań które do dzisiaj wyciskają ślinę na sam dźwięk nazwy.

Baranie żeberka to też jest przepis wzorowany na tamtejszej kuchni. A smakowitość tego dania po prostu zmusza nas do opublikowania jego.

Zeberka, świeżutkie po uboju

Oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu.

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy delikatnie na smalcu

dodajemy żeberka, podlewamy wodą

i dusimy pod przykryciem. Sos odparowujemy a mięsko podsmażamy na patelni na smalcu

Do miseczki wbijamy jaja

dodajemy natkę i miętę

śmietanę

przyprawy

Rozkłucamy i mieszamy widelcem. Tym sosem zalewamy podsmażone mięso i jeszcze kilka minut smażymy. Jak zwykle baraninę podajemy gorącą

Do tego dania dodaliśmy brukiew zasmażaną na maśle.

I powiadam Wam niesamowita kompozycja.

Całkowity odlot z lampką czerwonego wytrawnego wina. Smacznego

 

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1