Bieszczadzki schab pieczony

Składniki przepisu

 Słuszny kawał schabu , 1,5-2 kg

porcja smalcu prawdziwego

łyżeczka cukru

dużo kminku,

sól

i cudowna mieszanka ziół Adama

Wydrukuj przepis >>



 Pieczyste z dodatkiem kminku to typowe dla dawnej Galicjii i zaboru Austro-Węgierskiego. Kminek robi tu niesamowitą robotę.

A dodatek specjalnej mieszanki ziół Adama robi z pieczeni rewelacyjne danie na gorąco lub na zimno do pieczywa i dodatku pikli tudzież bieszczadzkich grzybków marynowanych. Jak kupujecie zioła spytajcie Adama co kupuje Byniu. Dostaniecie solidną porcję wspaniałych ziół .

Świeży kawał schabu

nacinamy ostrym nożem w kratkę i nacieramy mieszanką ziół Adama i posypujemy obficie kminkiem

Mięso wkładamy do brytwanki na rozgrzany smalec i obsmażamy

przykrywamy i wkładamy do rozgrzanej bratrury lub piekarnika. Pieczemy i polewamy wodą od czasu do czasu.

Pod koniec pieczenia rozpuszczamy w wodzie cukier

i polewamy po wierzchu. Odkrywamy brytwankę i pięknie rumienimy

Teraz możemy zasiadać do uczty lub ostudzić go i mamy fantastyczne mięso do pieczywa

Smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1