CANEDERLI

Składniki przepisu

 Na ok. 10 sztuk:

1/2 czerstwego chleba

1/2 l mleka

1 łyżka masła

pół cebuli

ok. 100 g resztek wędlin

1,5 łyżki mąki

1 jajo

50 g żółtego sera

sól, pieprz

ok. 1,5 l bulionu do gotowania

Wydrukuj przepis >>



 CANEDERLI , to potrawa typowa dla krajów południa Europy tj. Włoch i Austrii.Jest to klasyczne danie tzw. "ubogiej kuchni" gdzie nie marnuje się żywności. A tak naprawdę jest to wyśmienite danie, bardzo sycące, zazwyczaj podawane z rosołem albo solo polane masłem i posypane tartym serem. Można też podać z jakimkolwiek sosem i już jest smakowita odmiana

Chleb okrajamy ze skórki,

i rozkruszamy

zalewamy mlekiem i zostawiamy na pół godziny.

Następnie dobrze odciskamy z mleka i przekładamy do miski.

Resztki wędlin kroimy w kostkę

Cebulę także kroimy w kosteczkę

Ser ucieramy na tarce

Łyżkę masła rozgrzewamy na patelni, dodajemyamy żeby się ładnie zeszkliła, dodajemy pokrojone wędliny i podsmażamy wszystko. Studzimy i dodajemy do odciśniętego chleba

Wbjamy jajko, dodajemy mąkę i starty ser

przyprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy i zagniatamy. Formujemy kule wielkości mandarynek.

Obtaczamy każdą w mące i układamy na ściereczce

i zostawiamy na ok. pół godziny żeby obeschły. 

Wrzucamy na wrzący bulion i gotujemy 25-30 minut

I smacznego

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1