Zupa kminkowa z kluseczkami

Składniki przepisu

 50 g kminku

80 g smalcu

100 g cebuli

2,5 l wody ( daliśmy bulion na żeberkach z młodej baraniny )

pęczek natki pietruszki

60 g mąki

słodka papryka, proszek

sól

Kluseczki mięsne

mała czerstwa bułka

2 białe kiełbasy, surowe

mleko,

jajko,

2 łyżki bułki tartej

Wydrukuj przepis >>



 Kuchnia narodów Europy Środkowej, to ogromna skarbnica przepisów kulinarnych. Monarchia Habsburska a ściślej mówiąc kuchnia Galicyjska przejęła bogate tradycje, pełne smaków, aromatów, ciekawych i przede wszystkim smacznych dań od narodów należocych do Austro-Węgier. Ogromny tygiel smaków. Każdy, nawet najbardziej wybredny miłośnik dobrego jedzenia znajdzie tu coś dla siebie. Kuchnia Galicyjska jest nam bardzo bliska ponieważ oboje urodziliśmy się i mieszkamy na tych terenach.

ZUPA KMINKOWA Z KLUSECZKAMI MIĘSNYMI , tą zupę zrobiliśmy w troszeczkę bogatszej wersji ale nie mniej smakowitej.

Przygotowujemy kminek, cebulę siekamy

Na patelnię dajemy smalec, domowy

dodajemy kminek, cebulę i podsmażamy

dodajemy mąkę i robimy z tego zasmażkę

rozprowadzamy zimną wodą, my użyliśmy zinego bulionu na wywarze z żeberek z młodego baranka. Cudo

w ilości ok. 2,5 l i gotujemy.

KLUSECZKI

Bułkę moczymy w mleku, wyciskamy farsz z kiełbasek, dodajemy jajko, sól i wyrabiamy 

formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego i wrzucamy do gotującej zupy.

Kiedy wypłyną na wierzch serwujemy gorącą

Obłędny, bogaty smak. Smacznego

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1