Paska Bukowińska Górali Czadeckich

Składniki przepisu

 Paska

Wydrukuj przepis >>



 

Górale Czadeccy osiedli na Bukowinie na przełomie XIX w. szukając lepszego i dostatniejszego życia.

Wywodzą się z Beskidu Śląskiego, Żywiecczyzny, rzeszowskiego i Galicji. Mieszkali w okolicach Czadcy - dziś Słowacja, dlatego nazywa się ich Górale Czadeccy. Kolonizowali Bukowinę wraz z Niemcami, Ukraińcami, Rumunami, Ormianami i Żydami. Po II Wojnie Światowej, gdy Bukowinę podzielono między ZSRR i Rumunię, większość Polaków wróciła do Polski. Pozostało tylko ok. 5 tys.

Paska Bukowińska została wpisana na listę produktów tradycyjnych. Jako wypiek wielkanocny jest bardziej strojna np. warkoczyki, ptaszki a jako chleb do błogosławieństwa Młodej Pary - skromniejsza z otworem na środku w którym umieszcza się sól. Do dziś gospodynie wypiekają Paski w kształcie walca, puszyste, pachnące na święta bądź wesela.

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1